Скільки отримує молодий спеціаліст на "Турбоатомі". Коментар працівників

25.06.2013 14:46 Економіка
фото Віктора Кочетова фото Віктора Кочетова
За останні п’ять років колектив ВАТ “Турбоатом” значно помолодшав — середній вік працівників заводу знизився з 50 до 43,5 років. Цього вдалося добитися завдяки програмі забезпечення першим робочим місцем молодих спеціалістів і випускників вишів.

Як повідомив генеральний директор підприємства Віктор Суботін, для залучення молодих спеціалістів на завод в першу чергу замінили систему оплати праці — замість відрядної запровадили почасову преміальну. Крім того, запровадилисистему передачі досвіду від ветеранів праці молодим спеціалістам, заохочуючи і тих і інших до процесу навчання. Так, молоді люди, що тільки-но приходять на завод, отримують 2500-2800 грн зарплати, при цьому за навчання їм доплачують 30% від ставки перші три роки. У свою чергу наставник, готує собі зміну, отримує додатково 20% до зарплати.

ЯК НА ТУРБОАТОМІ ЗАРОБЛЯЮТЬ МІЛЬЙОНИ. ФОТОРЕПОРТАЖ ТУТ

- Звісно, не обходиться без внутрушніх протирічь, нам доводиться молодих робочих, які вже отримали професію, ставити на самостійну роботу за станок до досвідченого робочого і організовувати їх позмінну роботу. Але ці питання вдало вирішує середній персонал — майстри, начальники цехів. Нам вдалося сформувати молодий кадровий потенціал, я ми розуміємо, що професія турбобудівника — станочника має у нас перспективу і на майбутнє.

Віктор Суботін повідомив, що середня зарплата на підприємстві складає 4,5 тис. грн., у робітників — виробничників — 6 тис. грн, а у працівників, що працюють на точному обладнанні — до 12 тис. грн. Ця зарплата вважається найвищою в галузі машинобудування України і рівниться з європейськими заробітками у цій сфері.

Основним джерелом кадрів для “Турбоатома” є вищі навчальні заклади, з якими підприємство підписало договори з підготовки випускників. Кадри готують 9 вишів і 6 технікумів. Базовим вишем є НТУ “ХПІ” з кафедрою турбобудування, також велику кількість молодих спеціалістів “постачає” НАУ ім.М.Є.Жуковського “ХАІ”.

Богдан Сигида, що рік тому прийшов працювати на “Турбоатом” після закінчення Української інженерно-педагогічної академії, зараз переймає досвід у свого наставника. Хлопець працює  токарем на унікальному німецькому станку, модернізація якого обійшлась підприємству у 3 млн євро. Розповідає, що отримує в середньому 3 тис.грн на місяць, плюс гарний соцпакет і можливість безкоштовно відвідувати басейн, спортзал, скалодром і спортивні секції.

- Я йшов працювати на “Турбоатом” спеціально на цьому станку. Це уніклаьне обладнання, яке дає великий досвід. Знаючи роботу на ньому, потім можна виконувати будь-яку іншу роботу, - говорить Богдан. - Тут виконуються фрезерні, расточні, сверильні операції. Найважче — правильно вставити деталь і грамотно підібрати інструмент, робота більш творча.

Крім підготовки- перепідготовки робочих підприємство щорічно проводить навчання другій професії. Щорічно більше 100 чоловік опановують нові професії у Навчальному центрі.

- Оскільки наша продукція індивідуальна, кожного місяця ми випускаємо різну номенклатуру турбін (гідравлічних, парових для різних станцій, різної потужності), у нас нема постійного жорсткого циклу виробництва, то робочі других професій мають можливість протягом місяця ставати до різних станків або займатися різною професійною діяльністю в залежності від вимог конкретного виробничого завдання поточного місяця. Друга професія дуже важлива для нас, аби мати кадровий резерв, і робочим, адже не кожного дня у нього є гарантована деталь на станку, все залежить від зміни добового завдання і виробничих циклів, - говорить Віктор Суботін.

Тамара Кіч

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта