Скільки в Україні бідних. Статистика

24.10.2015 11:06 Економіка
Фото: vmirechudes.com Фото: vmirechudes.com
Соціологи підрахували, що 7 млн українців цього року опинилися за порогом бідності.

За даними Держстату України, у серпні цього року середня зарплата українців склала 4 205 грн. У порівнянні з липнем 2015 року вона зменшилася на 148 грн або 3,4 %. Найбільше знизилися доходи у працівників сільського, лісового та рибного господарства - на 8,8%. В середньому у серпні вони отримували по 3300 грн. На 2,7 % зменшилися зарплати у представників промисловості - 4900 грн.

У Державній службі статистики підрахували, що за рік реальні зарплати українців просіли на 19,2 %. А от ціни на продукти харчування навпаки виросли - аж на 45 %. Враховуючи ж новий поріг бідності від Світового банку, соціологи вже підрахували, що 7 млн українців або 16,4 % населення країни відтак опинилися за порогом бідності. За розрахунками Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України та міністерства економічного розвитку і торгівлі, цього року рівень бідності зросте на 32 %, хоча раніше планувалося лише 7 %.

- Нам не вдалося подолати бідність. Причому, якщо в перший період розвитку цього 15-річчя ми досягли значного прогресу, то після кризи 2008-2009 років все почало погіршуватися, і, чесно кажучи, я не зовсім розумію, як сьогодні ми зможемо зламати цю тенденцію, - заявила в інтерв'ю видання "Аргументы и Факты" директор Інституту демографії і соціальних досліджень Елла Лібанова.

Згідно з даними статистики, головну групу бідного населення складають сім'ї з дітьми. Так, за межею бідності наразі перебуває кожна третя така родина. Наявність однієї дитини підвищує ризик бідності за відносним критерієм на 17 %, а наявність трьох і більше дітей - вже на 42 %.

Інакший погляд на бідність має очільник Об’єднання організацій роботодавців Харківщини, заслужений економіст України Леонід Рубаненко. За його словами, підвищення цін в Україні призвело до того, що населення почало проїдати свої заощадження. Однак враховуючи, що такі підкожні запаси в людей є, мова про бідність не йде.

- В Україні зараз 50 % економіки знаходиться в тіні, а отже інформація щодо наших доходів відсотків на сорок не відповідає дійсності, - розповідає Леонід Рубаненко. - Українці не помирають від голоду. Це факт. Так, частина людей за рівнем свого добробуту зараз наблизилася до рівня пострадянського періоду, але про абсолютну бідність говорити тут не можна.

Ірина Гудзь

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта