Сміття на новому сміттєполігоні під Харковом роз'їдатимуть бактерії (ФОТО)

30.10.2014 15:34 Економіка
фото Тетяни Василець фото Тетяни Василець
У Богодухівському районі готується до запуску новий полігон побутових відходів, які перероблятимуться за допомогою спеціальних мікроорганізмів.

Унікальну технологію утилізації сміття на ньому розробили вітчизняні фахівці. Це перший подібний проект в Україні, який і буде втілюватися в нашій області.

Унікальна технологія, яка застосовується при будівництві цього полігона, називається біоремедіація. Це комплекс методів очищення води, ґрунтів й атмосфери з використанням метаболічного потенціалу біологічних об'єктів - рослин, грибів, комах, черв'яків та інших організмів.

Після того, як перевезене сміття відсортують на неорганічне та органічне, останнє засипають до котловану - «чаші» на глибину 25 м. Після цього за справу візьмуться бактерії.

- Суть цієї технології полягає у тому, що у кожній матерії, не залежно від нашої волі, є бактерії. Ми розробили «присадки», які сприяють активності цих бактерій. Таким чином, якщо відходи природним шляхом перероблялися десятками років, то тепер цей процес можна прискорити до 1,5-2 місяців, - пояснює представник генпідрядника ТОВ «СП Ековтор» Олександр Біленко.

Мікроорганізми, які застосовуватимуться, — це компоненти біохімічних елементів, які самостійно синтезує компанія. Це їхня запатентована технологія, яка є повністю українською розробкою, хоча за основу, безумовно, взятий світовий досвід. 

У котловані під дією бактерій суттєво зменшуються об'єми сміття. Із додаванням ґрунту, воно за 2-3 місяці перетворюється в гумус, що у свою чергу може пригодитися у якості добрив.

Неорганічне ж сміття: пластик, дерево, залізо, буде сортуватися і перероблятися традиційно, із застосуванням дроблення та пресування. І якщо надалі це буде передбачено — перероблюватися у кінцевий продукт. Із дерева вийдуть паливні брикети, із пластика — труби, із гуми тощо — плитка, бордюри.

За словами Олександра Біленка, унікальність полігона ще й в тому, що сміття тут не захоронятимуть. Воно починає перероблюватися вже з моменту пересадки в «чашу».

Строк експлуатації цього полігона — умовно складає 20 років. Та якщо працює дві черги котловану — дві «чаші», які почергово заповнюються, при правильній його роботі цей строк може бути необмеженим.

- Подібних полігонів на території України та нашої області ще не було, - констатує голова ХОДА Ігор Балута. - Окрім Богодухова, планується таке саме будівництво і в Люботині.

Як розповів губернатор, вартість такого диво-полігона — 50,6 млн грн. Сьогодні з обласного бюджету природоохоронного фонду на цю справу виділено 20 млн грн, які вже використовуються. Активні роботи ведуться з липня, і виконано робіт на 9,5 млн грн, 10,5 млн грн обіцяють освоїти до кінця року. За державні гроші повністю буде змонтований виробничий корпус, зроблені дороги, комунікації і перша черга котловану.

Концепція будівництва полігона побудована так, що за державні кошти планують виконати всі будівельно-монтажні роботи. Обладнання, механізми, технологічний транспорт вартує приблизно 25 млн грн, і вже є домовленість, що його придбанням займеться інвестор. Йому ж таки і передадуть потім в управління полігон.

Як відзначають автори проекту, завдання полігона полягає у вирішенні не тільки екологічних проблем, але й соціальних, адже полігон може працевлаштувати від 30 до 100 місцевих жителів. Запрацювати він обіцяє у грудні 2015 року.

Також після введення в експлуатацію полігон обіцяє за рік переробляти 7,8 тис. тонн відходів. Передбачається, що полігон «опікуватиметься» сміттям жителів Богодухова та району. Хоча, як зазначили автори проекту, технологічних потужностей вистачить, щоб приймати відходи й із сусідніх районів, наприклад, із Краснокутського. У будь-якому разі це питання вирішуватиме місцева громада. 

Тетяна Василець

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта