Сотні гектарів земель незаконно віддають місцеві чиновники фермерам Харківщини

28.04.2015 06:39 Економіка
moygrad.kiev.ua moygrad.kiev.ua
Протизаконних схем та комбінації у сфері земельних відносин, зокрема у випадку із землями державної власності, дуже багато.

Про те, що саме в цій сфері виявляють найбільше корупційних злочинів, зокрема за участю представників місцевої влади, заявляє і прокуратура.

– Найбільші махінації у використанні земель запасу, або державного резерву – це, перш за все, незаконна зміна їхнього цільового призначення, незаконне відведення у користування, або в постійне користування всупереч нормам земельного законодавства, особливо без проведення земельних торгів-аукціону, як це передбачено, ще з 2008 року в ст. 134 Земельного Кодексу України. Способів набуття незаконного права користування землями дуже багато, – розповідає начальник відділу організації представництва на захист інтересів громадянина або держави Прокуратури Харківської області Олександр Мельник.

Читайте також: Землі запасу та резерву. Як Харківщина втрачає "соціальні" мільйони гривень
                     «Білі», «сірі», «чорні» схеми. Як працюють земельні оборудки в Україні

Із його слів, дуже багато зловживань пов’язано з відведенням земельних ділянок, як громадянам для створення фермерських господарств, так і юридичним особам для товарно-сільськогосподарського виробництва на певний строк.

– Зокрема, у Барвінківському районі йдеться про землі площею приблизно 1,5 тис. га. Голова місцевої райдержадміністрації у 2012 році своїми розпорядженнями дав право на оренду земель державної власності сільськогосподарського призначення. Було укладено відповідні договорили оренди, зареєстровані в установленому порядку, однак станом на 2012 рік існувала процедура торгів-аукціонів. У жодному випадку торги не проводилися, – розповідає Олександр Мельник. – Прокуратура виявила ці факти, пред’явила позови про визнання незаконним і скасування розпорядження голови райдержадміністрації та визнання недійсними договорів оренди. Вищий господарський суд України підтвердив правомірність позовних вимог прокурора в частині того, що, дійсно, це незаконні дії, пов’язані з розпорядженням землею і наразі судові розгляди тривають.

У прокуратурі нагадують, що самовільне заняття земельної ділянки за законом карається штрафом від 200 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 3400 до 5100 грн) або арештом на строк до шести місяців.

Тетяна Лісна, матеріал з газети "Слобідський край" №43 від 11.04.2015

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта