Тарифи на опалення зростають до 10-11 грн/кв. м. Як це мотивують у Києві

20.10.2014 07:04 Економіка
7d.rv.ua 7d.rv.ua
Тариф складатиме 10-11 грн/кв. м.

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), розглянула і встановила тарифи на послуги з централізованого опалення та централізованого постачання гарячої води, що надаються населенню, 162 підприємствам, які є виконавцями цих послуг та звернулися до НКРЕКП про їх перегляд.

Тариф складатиме 10-11 грн/кв. м. 

Рішення Комісії набирає чинності після державної реєстрації Міністерством юстиції та його офіційного оприлюднення.

Читайте також: ОПАЛЮВАЛЬНИЙ СЕЗОН СТАРТУВАВ НА ХАРКІВЩИНІ
                        МАСЛЯНИЙ ОБІГРІВАЧ, КОНВЕКТОР АБО ТЕПЛОВЕНТИЛЯТОР. ЩО ОБІГРІЄ КРАЩЕ
                       ЯК НА ХАРКІВЩИНІ ЕКОНОМИТИМУТЬ ГАЗ. СПИСОК ЗАХОДІВ

Володимир Демчишин, Голова Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, так прокоментував прийняте рішення:

- Підвищення тарифів відбулось тому, що сама методологія розрахунку змінилася, методологія по відношенню до періоду, на який ці тарифи застосовуються. У минулі роки споживачі протягом 12 місяців оплачували рахунки за тепло і за теплу воду, тому ті тарифи були нижчими, в першу чергу це стосується тепла.

В цій версії тарифів розрахунок вівся на 6 місяців (на період опалювального сезону). Тобто, тільки за рахунок зміни методології тарифи зросли в 2 рази.

Комісія розуміє, що це достатньо серйозне питання, може, навіть скажу, проблема, оскільки в середньому вартість тепла в розрахунку на один квадратний метр складає 10-11 грн, тобто для середньої двокімнатної «хрущівки» тариф становитиме 500 грн/місяць. 

Можливим рішенням цієї проблеми є перегляд самої методології розрахунку і повернення до 12-місячного, а не 6-місячного нарахування. Зі свого боку ми плануємо звернутися з цією пропозицією до Уряду.

На даний момент рішення прийняте таке. Ми залишаємося в робочому режимі, будемо моніторити рівень оплати кінцевими споживачами. Комісія буде адекватно підходити до ситуації і в разі необхідності прийматиме рішення, які в оперативному режимі допоможуть збалансовувати проблему підвищення тарифів.

Джерело: сайт НКРЕКП
Автор: Администратор сайта