Торгова війна. Хто найбільше постраждав на Харківщині

23.08.2013 14:33 Економіка
http://news.rambler.ru http://news.rambler.ru

Через затримку українських товарів на російському кордоні найбільше постраждала харчова промисловість та фірми-виробники будівельних матеріалів.

За словами директора Департаменту економіки та міжнародних відносин ХОДА Сергія Авершина, затримка товарів на російській митниці — питання ще не вирішене. І для харківських товаровиробників воно стоїть гостро, адже близько 50 % продукції, яку виробляють на Харківщиниі, експортують до Росії.

- Рух по залізничним терміналах уже розпочався і зараз ми спостерігаємо поступове повернення до звичного режиму проходження митниці нашими підприємцями. Але, що стосується автомобільних перевезень, певні складнощі лишилися. Відразу постраждала харчова промисловість, зокрема кондитерська, через те, що продуктам харчування приділяється особлива увага, - розповів Сергій Авершин.

За словами директора Департаменту, шалені збитки понесли кілька фірм-виробників будівельних матеріалів. Так, за ввезення українського щебню російська митниця вимагала сплатити 15 % мита. Така норма діє для ввезення європейських товарів. Раніше щебінь з України завозився без мита. Адже націнка на цей товар навелика, тому його перевозять великими партіями.

- Виходить цікава ситуація — мито, яке вимагала сплатити російська митниця, у п’ять разів вище тієї моржі, яка була закладена продавцями цих будівельних матеріалів. - каже Сергій Авершин. - Ми сподіваємося, що з часом ситуація стабілізується. Адже російським товаровиробникам, яким українці постачали товари, так само важко буде знайти нових постачальників, як для наших підприємців замовників. Нові постачальники мають задовольняти замовника по класу, якості, ціні. Нерідко, через зміну нового постачальника треба перебудовувати бізнес, створювати нові логістичні системи. Це створить купу проблем, як для української, так і для російської сторони. Цей процес має скоро закінчиться, оскільки це не вигідно ні для економіки України, ні Росії.

Розгорнуте інтерв’ю з директором Департаменту економіки і міжнародних відносин ХОДА  Сергієм Авершиним читайте у суботньому номері №101 “СК” від 24.08.2013 р.

Інна Пирлик

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта