Ціна на квартири та будинки у Харкові впала, ціна на новобудови заманлива

03.03.2015 14:21 Економіка
blogs.korrespondent.net blogs.korrespondent.net
Сьогодні за однокімнатну квартиру у Харкові просять у середньому 20–25 тис. доларів, двокімнатну – 30–35 тис. доларів, трикімнатну – 40 тис. доларів.

Будинки також подешевшали. Якщо раніше у Харкові дім у більш-менш пристойному стані з усіма зручностями та комунікаціями коштував від 70 тис. доларів, то зараз за ці гроші у віддаленому районі можна купити навіть будинок із ремонтом.

Та якщо ви хочете не купувати, а продати якусь нерухомість, то, швидше за все, вам доведеться довгенько шукати покупця. Ще рік тому квартири в середньому продавалися за два-три місяці. Тепер цей процес може розтягнутися на півроку.

– Продаються ті об’єкти, де господарі ставлять реальну ціну. Наприклад, однокімнатна квартира у Харкові біля метро, яка раніше коштувала 35 тис. доларів, сьогодні продасться максимум за 25 тис. доларів, а то й дешевше. А якщо ви хочете швидко укласти угоду, то ціну треба одразу ставити на рівні 17–18 тис. доларів, – радить Єгор Ігнатій. – Люди не звикли до такої цінової політики. Це також впливає на ринок і кількість угод.

А от у вкрай невигідному становищі зараз опинилися ті, хто кілька років тому брав валютні кредити на житло. Харків’янин Максим два роки як узяв так двокімнатну квартиру. Житло на той момент коштувало 42 тис. доларів. Наразі він має перед банком борг у 25 тис. доларів. Якщо зараз продати квартиру, то максимум, що чоловік отримає,– це 30–32 тис. доларів

– Ми з дружиною у якийсь момент думали про переїзд в інше місто, але, враховуючи наш кредит і сьогоднішню вартість квартири, ми фактично залишимося з порожніми руками. Виручених від продажу грошей вистачить лише для того, щоб погасити борг перед банком. А за ті 5 тис. доларів, які залишаться у нас, ми не зможемо придбати нічого, – каже чоловік.

Попри тотальний брак валюти в Україні та майже повну неможливість купити її, ринок нерухомості не змінив своїх «доларових» звичок. Угоди все одно продовжують укладати в умовних одиницях. Але якщо ще минулого року розрахуватися за квартиру по курсу у гривні було майже нереально, то зараз така можливість з’явилася. Ріелтери розповідають, що сьогодні бувають випадки, коли покупець частину суми виплачує у валюті, а решту – у гривні за середньоринковим курсом. Але про такі умови розрахунку треба домовлятися індивідуально.

Інакша ситуація на ринку первинного житла. Там угоди укладаються у гривні. Ціни на таку нерухомість сьогодні більш ніж заманливі. Наприклад, житло у будинку, який здадуть у грудні 2016 року, коштуватиме від 400 доларів за 1 кв. м. Тобто за 28 тис. доларів можна купити квартиру площею 70 кв. м. Забудовники, можливо б, і хотіли підвищити розцінки, але враховуючи, що їх пропозиція – це так чи інакше інвестиція, а для капіталовкладень у країні не найкраща ситуація, ціни на такі варіанти не підвищуються.

Ірина Гудзь, матеріал з газети "Слобідський край" № 22 від 21.02.2015

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта