Ціну на бензин підвищать поетапно - проект Мінінфраструктури

08.04.2013 08:11 Економіка
http://podrobnosti.ua/ http://podrobnosti.ua/

У Мінінфраструктури впевнені: щоб поліпшити якість українських доріг, вартість акцизів необхідно підвищити до мінімального в Європі рівня, тобто з 198 євро за тонну бензину приблизно до 466 євро.

Однак будь-яке підвищення акцизних ставок призводить до зростання роздрібних цін, пишуть кореспонденти Коммерсант-Украина.

Міністерство інфраструктури подало в Кабмін пропозицію про підвищення акцизного збору на світлі нафтопродукти, заявив у п'ятницю міністр Володимир Козак. Йдеться про поетапне збільшення акцизів до рівня мінімальних середньоєвропейських ставок - у нашій країні найнижчі збори на паливо в порівнянні з іншими країнами Європи, нарікає пан Козак.

"Зрозуміло, що у нас і зарплати нижче, але проте розглянути питання підвищення акцизу необхідно", - підкреслив міністр.

Акцизний збір слід підвищити для того, щоб збільшити надходження коштів до дорожнього фонду для будівництва і ремонту автомобільних доріг, основна дохідна частина якого формується саме за рахунок акцизного збору і ввізного мита з імпортованих на територію України транспортних засобів, шин і нафтопродуктів. За словами пана Козака, в міністерстві розраховують таким чином поліпшити якість доріг, що позитивно відіб'ється на рівні безпеки руху.

Акциз на нафтопродукти був введений в 2011 році, до цього діяв транспортний збір з кожного автовласника. У березні прем'єр-міністр Микола Азаров заявляв, що кожен автовласник сплачує на рік 992 грн акцизного податку, за які можна здійснити ямковий ремонт приблизно 5 кв. м дороги, капітальний ремонт приблизно 1,5 кв. м, або ж побудувати приблизно 2,5 см дороги першої категорії.

Підвищення акцизу в три рази призведе до подорожчання бензину на 6-7 грн
У прес-службі Мінінфраструктури змогли повідомити, в які терміни і наскільки пропонується підвищити акцизи: проект документа мають намір опублікувати для обговорення приблизно через тиждень.

"Буде створена робоча група, яка зробить всі необхідні розрахунки", - додали в міністерстві.

Мінінфраструктури розробляє механізм поетапного збільшення збору разом з Укравтодором.

Автор: Администратор сайта