Цукрова проблема. На складах Харківщини зберігається річна норма цукру

08.07.2013 09:10 Економіка
Мешканців області чекає продовження зростання цін на цукор. Це пов’язано з тим, що собівартість продукту перевищує відпускну ціну для споживача.

– Цукрове питання є дуже складним, – сказав на інтернет-конференції заступник голови Харківської облдержадміністрації Юрій Сапронов. – Область потребує близько 110 тис. тонн цукру на рік. Сьогодні попри те, що збиральна кампанія ще не розпочалася, у нас на складах зберігається майже 95 тис. тонн. Фактично, це річний запас.

Така ситуація пов’язана з тим, що в останні два роки в Україні було перевиробництво цукрового буряку. У той же час третина цукрових заводів по всій країні закрилася. Не оминула ситуація і Харківщину. За словами Юрія Сапронова, цього року в нас не відкриються два, а то й три цукрові заводи.

Собівартість виробництва кілограма цукру минулого року дорівнювала 6–6,5 грн, оптова ж ціна ще недавно не перевищувала 4,7 грн. Лише в останні два–три місяці вона зросла на 15 %.

– Подорожчання є нормальним явищем. Це дасть змогу цукропереробним заводам отримати хоча б мінімальний прибуток, а отже, забезпечить виживання всієї галузі, – висловив свою думку віце-губернатор.

Ірина Гудзь, матеріал з газети "Слобідський край" №80 від 06.07.2013

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта