Цукрову галузь України руйнують наші ж кондитери та іноземні “вередуни” - Присяжнюк

15.07.2013 08:32 Економіка
http://www.edalna.org.ua http://www.edalna.org.ua

Міністр аграрної політики і продовольства України Микола Присяжнюк під час візиту у Харків розповів, через що страждає українська цукрова галузь.

За його словами, серед головних причин — неоднозначне ставлення іноземців до бурякового цукру та відмова українських кондитерів від натурального продукту на користь цукрозамінників.

- Ми практично зупинили імпорт тростинного цукру. Але внутрішній попит у нас обмежений. Потреба становить близько 1 млн 800 тис тонн, - пояснив Микола Присяжнюк. - Цукровому буряку важко конкурувати з тростинним. По-перше, за собівартістю, а по-друге, через традиції вживання цього продукту. Багато країн звикли до тростинного цукру, і вони так само важко сприймають цукор з буряків, як і ми тростинний. Ще одна негативна тенденція — підвищення використання цукрозамінників у кондитерській галузі. Це у тому числі погано і для здоров'я споживачів.

Микола Присяжнюк вбачає вихід із складної ситуації у підвищенні експорту, виробництву біоетанола. Що ж стосується підвищення вартості цукру для населення, то, за словами міністра, ціни сильно рости не будуть.

- Для цього немає ні тенденцій, ні передумов. Враховуючи попередні два роки, Україна має великі перехідні запаси, - сказав Микола Присяжнюк. - Липень у розпалі, зараз як раз сезон варення, а ціна на цукор залишається гранично низькою.

Ірина Гудзь

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта