Український ІТшник, що переїхав до Польщі: Те ж саме, що в Україні, але...

11.02.2015 15:53 Економіка
фото з архіва героя статті фото з архіва героя статті
Шукати кращої долі за кордоном українців, як правило, підштовхує фінансова скрута.

Приваблює українських заробітчан і Європа.

Вже півроку у Польщі живе спеціаліст у сфері ІТ Іван Макєєв. Минулого року компанія, в якій працював хлопець, відкривала ще один офіс у Варшаві і запрошувала співробітників харківського відділення переїхати туди.

– Нам оплатили переїзд, візовий збір і квартиру на два місяці. Також підвищили зарплати пропорційно до польських цін. У середньому мої прибутки зросли на 40 %. Хоча польські спеціалісти за аналогічну роботу отримують і більші зарплати, – розповідає Іван Макєєв. – Зараз за житло я вже плачу сам. Ми з дівчиною знімаємо двокімнатну квартиру в центрі міста з дуже хорошим ремонтом і технікою. Оренда нам обходиться в перерахунку на гривні в 10 000.
Ціни на продукти харчування в Польщі трохи вищі, але в цілому не сильно відрізняються від українських. Наприклад, кілограм фаршу продають за 35 грн. Одяг у польських магазинах коштує стільки ж. Проїзд обходиться в середньому у 500 грн на місяць – це картка, яка дозволяє користуватися всіма видами транспорту.

У Польщі Іван живе легально. Офіційне працевлаштування дає змогу оформити карту тимчасового проживання, яку треба продовжувати щороку. За польськими законами, компанія може запросити на роботу іноземця лише після того, як провела співбесіду на цю вакансію мінімум з трьома поляками, і вони не підійдуть. Серед інших найбільш популярних підстав для отримання посвідки на проживання – ведення бізнесу, навчання і шлюб. Щоб отримати дозвіл на постійне проживання, треба мешкати в країні мінімум п’ять років.

Ірина Гудзь, матеріал з газети "Слобідський край" №  13 від 31.01.2015

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта