Укрзалізниця хоче у шість разів підвищити ціни на приміські перевезення

29.11.2012 11:51 Економіка
http://www.mediaport.ua http://www.mediaport.ua
Існуючі тарифи Укрзалізниці на перевезення у приміському сполученні залишаються в рази нижчі за собівартість послуги

За підрахунками фахівців, щоб доходи від приміського сполучення хоча б не перевищували витрати, уже сьогодні, вартість проїзду потрібно в середньому підвищити в 6 разів, повідомили в прес-службі Укрзалізниці.

Цей показник є усередненим, адже тариф обраховується в залежності від відстані, специфіки маршруту, види тяги (дизель тяга чи електротяга) тощо.

Існування перевізника в особі залізниць з таким рівнем тарифів вносить значні перекоси у розвиток ринку транспортних послуг – адже демпінгові ціни на перевезення є порушенням принципів конкуренції, створюють перекоси у розвитку різних видів транспорту та призводять до скорочення право вибору пасажира.

Наразі, тарифи на перевезення пасажирів у приміському сполученні, що відповідно до законодавства встановлюються залізницями України за погодженням з місцевими органами виконавчої влади, є далекими від реальної собівартості перевезень та інфляційних процесів.

Тарифи встановлені на перевезення у приміському сполученні неспівставні з тарифами на аналогічні відстані залізничним транспортом у Росії. На відстані до 20 км нижчі  в 1,4 – 1,7 рази, до 50 км  нижчі  в 2,3 рази, до 150 км нижчі в 2,4 рази. При цьому потрібно зауважити, що Російська залізниця отримує дотації за перевезення пасажирів навіть за цими тарифами, бо вони все одно не відповідають економічно обґрунтованому рівню.

Автор: Администратор сайта