Голосування по сланцевому газу провели на Харківщині: 99 % "ЗА"

18.03.2013 14:47 Економіка
фото прес-служби компанії Shell фото прес-служби компанії Shell
У Близнюківському районі за результатами голосування, яке відбулося після громадських слухань, присвячених видобутку нетрадиційного газу, понад 99 % присутніх місцевих жителів висловилися за видобуток сланцевого газу компанією "Shell".

15 березня за участю голови Близнюківської районної державної адміністрації Лідії Шулець, голови Близнюківської районної ради Володимира Бреуса, представників громадських організацій району відбулись громадські слухання з мешканцями Новонадеждинської та Алісівської сільських рад. Вони були присвячені будівництву компанією «Шелл» пошукової свердловини Ново-Мечебилівська-100 для видобутку природного газу з ущільнених пісковиків.

У ході засідання спеціалісти компанії та українського науково-дослідного інституту УкрНДІгаз розповіли присутнім про видобуток природного газу з використанням новітніх технологій гідравлічного розриву пласта, наголосили на безумовному дотриманні в своїй роботі екологічного законодавства України. На зборах були присутні близько 100 жителів, кожен громадянин мав змогу поставити спеціалістам хвилюючі його запитання та почути обґрунтовану відповідь.

Представники компанії «Шелл» розповіли про плани зі спорудження майданчика для другої пошукової свердловини Ново-Мечебіловская-100 в рамках договору про спільну діяльність, у тому числі про технічні аспекти: розташуванні, проектній глибині свердловини, екологічної складової проекту, соціальної відповідальності компанії.
Фахівці підкреслили, що згідно стандартам «Шелл» в рамках реалізації проекту була проведена незалежна оцінка стану навколишнього середовища в районі буріння, в тому числі оцінка стану водоносних горизонтів.

Старший інженер по бурінню «Шелл» Михайло Грецкій пояснив, що свердловина буде пошукової, а не добувній, і нагадав, чим відрізняється природний газ ущільнених пісковиків від сланцевого газу. Він також висвітлив підходи «Шелл» до техніки безпеки під час ведення робіт.
– У своїй роботі компанія застосовує жорсткі стандарти безпеки, особливо в процесі буріння свердловин. Ми вживаємо заходів для захисту навколишнього середовища, в першу чергу для захисту водних горизонтів. Ми впевнені в безпеці нашої діяльності, – зазначив Михайло Грецкій.
Компанія «Шелл» отримала повну згоду близнюківців на видобуток газу ущільнених пісковиків компанією.

Як запевняє представник компанії «Шелл» Валентина Гекова, у першу чергу працівники компанії інформують громаду про намір розпочати такий проект, ознайомити з деталями та дати відповіді на можливі запитання. А вже після того, як буде проведено всі дослідження й отримано дозволи громад на проведення відповідних робіт, розпочнуться власне роботи з будівництва свердловин.
Початок робіт із видобутку сланцевого газу дасть змогу Близнюківському району отримати інвестиції, які допоможуть підтримувати соціальну сферу району, та додаткові робочі місця.

Юрій Борщ

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта