Який малий бізнес найактивніше розвивається в Харківській області

21.05.2019 15:00 Економіка
Фото:pixabay.com Фото:pixabay.com
Кількість підприємців у Харківській області за минулий рік збільшилася на 9 %.

За підсумками 2018-го кількість фізичних осіб-підприємців у нашій області збільшилася на 11 500.  Для порівняння, у Львівській області цей показник зріс на 8 %, у Дніпропетровській на 5 %, а в Одеській всього на 3,2 %. Причому загальний приріст в Україні ледве досягає 4 %. Про це йдеться у дослідженні аналітичної системи для ділової розвідки та перевірки контрагентів України YouControl.

За даними аналітиків, на початок цього року, в Україні налічувалося 1,91 млн дрібних підприємців, із них понад 141 000 — на Харківщині. Протягом останніх 12 місяців у Харківській області було зареєстровано понад 25 000 фізичних осіб — підприємців проти 13 500, що ліквідувалися.

Зі всіх ФОПів, що працюють на Харківщині:

  • 11 %  зареєстровані за видом діяльності «Комп’ютерне програмування»
  • 6,8 % — «Роздрібна торгівля з лотків і на ринках іншими товарами»
  • 4 % — «Роздрібна торгівля з лотків і на ринках текстильними виробами, одягом і взуттям» 
  • від 1,9 % до 3,9 %  — інші категорії, що потрапили в ТОП-10 КВЕДів

— Рейтинг видів діяльності, де прослідковувався найбільший приріст ФОПів за підсумками 2018-го, очолило «Комп’ютерне програмування». Так, кількість підприємців, зареєстрованих за цим КВЕДом, збільшилася на 3 400 (або ж на 28 %). Це найвищий кількісний показник приросту в області, а от відсотковий показник стосується сфери «Надання послуг перукарнями та салонами краси». Тут додалося майже 32 % ФОПів, — повідомляють аналітики. 

Натомість найбільше ліквідувалося ФОПів, а саме — 261, що працювали за КВЕДом «Роздрібна торгівля з лотків і на ринках». У відсотках падіння в цій категорії склало 11 %.

Розлогіше про ринок праці на Харківщині читайте згодом у матеріалі "СК".

Читайте також: Мільйонери Харківської області: скільки їх та хто вони

 

Автор: Тетяна Василець