Яйця дешевшають у Харкові. Чи надовго знижуються ціни, коментують виробники

08.04.2015 06:31 Економіка
smartnews.ru smartnews.ru
Обласне керівництво звітує про поступове зниження цін на курячі яйця.

За даними заступника голови Харківської облдержадміністрації Марка Беккера, станом на кінець березня оптово-відпускні ціни на яйця курячі складали 11 грн за десяток.

Ще у січні вона була в середньому 13 грн за десяток.

– Коливання ціни вплинуло і на роздрібні ціни. Так, роздрібна ціна на яйця курячі знизилася протягом січня – лютого на 1,7–0,7 %, а в березні ще на 13,2 %, і склала 12,24 грн/десяток, – сказав Марк Беккер.

Як розповів заступник керівника ХОДА, за перші два місяці року в області виробили 144 млн штук яєць, порівняно з аналогічним періодом минулого року обсяги виробництва зменшилися на 19,6 %. Причиною цього є зупинення виробничої діяльності одного з найбільших виробників яєць в області – ТОВ ТБ «Богодухівська птахофабрика» Дергачівського району. Зараз же основними виробниками яєць в області є три промислові птахофабрики: ПАТ Крос п/ф «Зоря» Харківського району, СЗАТ «Охоче» Нововодолазького району та СТОВ «Старовірівський птахокомплекс» Шевченківського району.

Здешевлення яєць експерти називають явищем сезонним.

– Звичайно, на спад цін на яйця впливає період посту, адже цей продукт випадає із пісного меню. По-друге, виникає так званий відкладений попит населення, – пояснює генеральний директор Асоціації «Харківптахопром» Вадим Шиян.

Фахівець зазначив, що як засвідчує практика, навіть після закінчення посту ціни на яйця продовжать падіння. Разом із тим, суттєво вони не зміняться, хіба що сповзуть на декілька десятків копійок. Слід не забувати і про виробників, для яких із підняттям тарифів
також підвищиться і собівартість виробництва.

Тетяна Василець, матеріал з газети "Слобідський край" №40 від 04.04.2015

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта