Як економити на послугах ЖКГ. Поради експертів

25.12.2014 13:18 Економіка
Підвищення тарифів на «комуналку» сильно вдарило по кишенях українців. Місячний бюджет кожної родини вже зараз зменшився на 200–700 грн.

А враховуючи критичну ситуацію в Україні з енергоносіями, є всі передумови для того, що комунальні платежі будуть дорожчати й надалі.

Українці й самі частково винні в тому, що платять за комунальні послуги так багато. Адже економити енергоносії ми не звикли. У Європі вже давно дуже бережливо ставляться до газу, води та електроенергії. Там навіть заможні люди не дозволяють собі щодня приймати ванну, а мити посуд під проточною водою взагалі вважається марнотратством. Крім того, завбачливі європейці, в яких тарифи на комунальні послуги набагато вищі, ніж у нас, дбають про енергозбереження й енергоефективність: утеплюють свої будинки, купують побутову техніку з низьким рівнем споживання електроенергії, використовують альтернативні джерела енергії. На жаль, в Україні рівень споживання поки що тільки зростає.

– Лише за вісім років у комунальному секторі споживання енергії зросло від 18 до 43 %, – розповіла ініціатор проекту «Енергоефективність в люди», експерт Ганна Прокаєва. – І якщо раніше люди вкрай критично ставилися до тих же сонячних колекторів і вітряків, то зараз це стало необхідністю.

Сонячні колектори дають змогу нагрівати воду без використання електроенергії. Звичайно, найбільш ефективні вони о теплій порі року. Як пояснив фахівець з енергетичного менеджменту, кандидат фізико-математичних наук Іван Єфанов, влітку ці прибори здатні нагріти воду до 60 °С, взимку – до 30 °С. Їх можна встановлювати на даху, землі й навіть на балконі. За підрахунками спеціалістів, для потреб однієї родини у гарячій воді на день вистачить двох сонячних колекторів, що нагрівають 250 літрів.

– Зрозуміло, взимку повністю розраховувати лише на сонячні колектори для опалення не варто. Вони можуть дати лише частину тепла. Його вистачить, наприклад, для того, щоб підтримувати той чи інший рівень температури у приміщенні, – розповів Іван Єфанов.
Проте, недооцінювати енергію Сонця не варто. Лише за вісім хвилин воно дає стільки енергії, скільки витрачає все людство за добу. Тому науковці придумали, як використовувати Сонце ще й як джерело виробітку електроенергії. Що стосується рівня сонячної активності в Україні, то він приблизно такий, як у Німеччині. І за підрахунками експертів, у нас сонячні батареї окупаються за три роки. Тим більше, що з 2014 року в Україні набув чинності закон, згідно з яким кожен власник сонячної панелі може продавати електроенергію державі за ціною «зеленого тарифу» – більше 3 грн/кВт.

Ірина Гудзь, матеріал з газети "Слобідський край" № 149 від 13.12.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта