Як німці допомагають економіці Харківщини

04.02.2017 08:01 Економіка
фото Юлії Шматченко фото Юлії Шматченко
Харківська компанія отримала велике замовлення на виробництво дитячих меблів від GIZ

Зручні ліжечка, столи, стільці та щасливі посмішки малечі — завдяки допомозі Уряду Німеччини та підтримці Харківської обласної ради і міських рад Балаклії, Первомайського та Куп’янська 1800 дітей отримуватимуть дошкільну освіту в гідних умовах. На «переобладнання» дитячих садків німецькі благодійники витратили 83 тисячі євро.

Восени 2016 року на Харківщині стартував черговий проект від німецької компанії GIZ, направлений на підтримку громад, які прийняли в себе багато переселенців.

- 1,6 мільйонів жителів України змінили місце проживання та були змушені переселитися до інших областей. Основні регіони, до яких вони переїхали, - Дніпропетровська, Харківська та Запорізька області. Через події в Авдіївці кількість переселенців зростає, - зазначив керівник проекту «Підтримка територіальних громад України у зв’язку зі збільшенням кількості внутрішньо переміщених осіб» Майк Маттес. - Міста та селища, куди переїжджають ВПО, дуже часто мають долати занадто великі виклики. Ми намагаємося допомогти громадам. Цей проект GIZ спрямований на якомога комфортнішу інтеграцію переселенців та на поліпшення умов для освіти дітей.

Для втілення проекту було відібрано три міста Харківщини – Балаклію, Первомайський та Куп’янськ. Всі ці населені пункти прийняли переселенців, а п’яту частину населення в містах складають діти. В кожному місті було відібрано по кілька дошкільних закладів – по шість у Балаклії й Первомайському та три в Куп’янську.

Компанія-виробник була відібрана в результаті відкритого тендеру, який проводився за правилами міжнародних закупівель. В ньому взяли участь вісім компаній з Харківської, Дніпропетровської та Київської областей. Перемогла харківська фірма і отримала замовлення на 83 тисячі євро (близько 2,5 млн грн). Тож німецька компанія не тільки допомогла садочкам області, а ще й зробила вливання в економіку регіону. Всі меблі вироблялися за стандартами, які висуваються для дошкільних установ - з екологічно чистого матеріалу, який абсолютно безпечний для дітей.

БАЙБАК ТИМКО ДАВ ПОГОДНИЙ І ПОЛІТИЧНИЙ ПРОГНОЗИ (ФОТО, ВІДЕО)

Та тільки меблями справа не обмежилася, GIZ також запустило в цих дитячих садках освітню програму - тренінговий курс для музичних керівників «Райдужна музикотерапія». Ця програма допомагає зняти психоемоційну напругу дитини та гармонізувати її внутрішній світ.

На цьому проект не припиняється, німці пообіцяли допомогти й іншим дошкільним закладам області. Взагалі в східних регіонах України GIZ втілює багато програм. За кілька років їх загальна вартість склала близько 80 млн євро, третина цієї суми пішла на допомогу Харківщині.

- Минулого року ми провели інтенсивну роботу разом із нашими німецькими колегами. Реалізовано 19 спільних заходів, як на вищому рівні, так і в робочому порядку, - наголосив голова Харківської облради Сергій Чернов. - 1 листопада відношення між Харківською обласною радою та федеративною компанією GIZ були закріплені Угодою про співпрацю, яку ми, реалізуючи спільні заходи, наповнюємо конкретним практичним змістом.

Так, в рамках урядової допомоги Німеччини минулого року на території Харківщини було впроваджено три проекти міжнародної технічної допомоги: «Пам’ять серця», «Сприяння розвитку соціальної інфраструктури» та створення реабілітаційного центру «Твій дім». В цьому році буде надано допомогу 40 медичним амбулаторіям, 10 школам, які отримають нові комп’ютери та обладнання. Крім того, проводитиметься робота із надання місць в гуртожитках для переселенців у Харкові та Червоному Осколі. За словами Сергія Чернова, Харківщина готова прийняти ще близько 2 тисяч переселенців з Авдіївки.

Більш детально читайте тут.

Юлія Шматченко

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта