Як позбавитися зарплатних боргів на харківських заводах. Рецепт від М. Добкіна

08.04.2013 13:12 Економіка
http://lifedon.com.ua/ http://lifedon.com.ua/
За яких умов наша область зможе якщо не позбутися боргів із заробітної плати, то принаймні суттєво їх скоротити, на всеукраїнській селекторній нараді розповів голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін.

– Минулого року Прем’єр-міністр Микола Азаров на одній з нарад сказав, що буде розглянуто питання про виділення з бюджету 2013 року фінансової допомоги державним підприємствам для ліквідації заборгованості із заробітної плати. У нас є економічно неактивні підприємства, які не займаються продажем зайвого майна для того, щоб розрахуватися за боргами, не виробляють продукції та постійно нарощують борги, – сказав Михайло Добкін. – Нам треба поставити крапку, ліквідувати ці підприємства, відпустити людей, які не звільняються, боячись, що з ними не розрахуються, і зупинити накопичення боргів на тих підприємствах, які вже ніколи не працюватимуть. У нас складна структура економіки, дуже багато держпідприємств, і для нас це буде дуже важливо. Якщо це питання буде вирішено, ми в рази скоротимо борги із заробітної плати.

За словами губернатора, на початку 2010 року заборгованість із заробітної плати на підприємствах усіх форм власності в Харківській області була близько 160 млн грн, сьогодні – близько 80 млн. І щоб така позитивна динаміка продовжувалася, регіону не обійтися без підтримки Уряду.

– Якщо ми будемо намагатися вирішити це питання не системно, а локально, ми кардинально ситуацію не змінимо, – зазначив губернатор. – Вирішити проблему заборгованості із зарплати можна тільки об’єднавши зусилля центральної та місцевої влади. Якщо буде такий системний підхід, як сьогодні, буде координація між регіонами і міністерствами, я думаю, що це питання ми вирішимо.

Спостерігається позитивна динаміка і в питанні виплати зарплатних боргів на загальнодержавному рівні. Так, за словами віце-прем’єр-міністра України Олександра Вілкула, за три роки (з березня 2010-го) заборгованість із зарплати знижено на 44 % – з 1 млрд 737 млн грн до 978,6 млн грн.

Зокрема, з початку року заборгованість із зарплати на підприємствах, які перебувають у сфері управління центральних органів виконавчої влади, зменшилася на 2,6 млн грн (0,6 %) і становить 457,3 млн грн. Це 47 % від загальної заборгованості із заробітної плати по країні. З 1 січня 2013 року заборгованість із заробітної плати на економічно активних комунальних підприємствах знизилася майже на 20 % (на 7,3 млн грн) і становила 32,3 млн грн. Станом на 29 березня 2013 року заборгованість із заробітної плати працівникам бюджетної сфери відсутня.

Виправляти помилки, через які досі існують борги із зарплати, керівництво країни вимагає категорично. Під час всеукраїнської селекторної наради Олександр Вілкул підкреслив, що міністерства мають проаналізувати ефективність роботи керівників підприємств, що в їхньому підпорядкуванні, і, за необхідності, зробити кадрові висновки.

– Нині правоохоронними органами розслідуються 1505 кримінальних проваджень, пов’язаних із несвоєчасною виплатою зарплати. За 2011–2012 роки судами розглянуто і прийнято відповідні рішення за 1305 кримінальними справами, – наголосив Олександр Вілкул. – Держава захищає інтереси працівників. Заробітні плати мають платитися вчасно.

Також, за словами віце-прем’єр-міністра, для того, аби остаточно позбавитися зарплатних боргів, необхідно підвищити ефективність роботи державних підприємств – це стосується освоєння нових ринків, упровадження сучасних технологій і підвищення конкурентоспроможності.

Юлія Горобець, матеріал з газети "Слобідський край" №42 від 06.04.2013

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта