Як розподіляють воду та контролюють її якість у Харківській області

31.05.2012 12:24 Економіка
Водні ресурси Харківщини Водні ресурси Харківщини
У неділю в Україні відзначатиметься День працівників водного господарства.

Ця служба відіграє важливу роль у забезпеченні необхідних соціальних і побутових умов життя населення, і цю роль важко переоцінити.

Харківське регіональне управління водних ресурсів є структурним підрозділом Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів. Так історично склалося, що наша область, одна із провідних у державі з економічного розвитку та кількості населення, посідає останню позицію із сумарних водних ресурсів, забезпеченість регіону якими складає у 20 разів менше, ніж у середньому по Україні.

Відтак, працівники водного господарства наполегливо займаються розв’язанням проблеми саме раціонального використання й охорони вод області, це потребує комплексного підходу та об’єднання зусиль підприємств і організацій різних відомств. А ще активізуються темпи вводу виробничих об’єктів і споруд, які забезпечують планове покращення якості вод за умови мінімальних витрат водних ресурсів.

 – Усунення нерівномірності розподілу водних ресурсів у Харківській області здійснюється за допомоги 57‑ми водосховищ, 2538‑ми ставків і каналу Дніпро – Донбас, із якого дніпровська вода подається до населених пунктів Харківської області та столиці Слобожанщини, – розповідає начальник Харківського регіонального управління водних ресурсів Віталій Жук. – Усі функції, які пов’язані з регулюванням водних ресурсів, їх збереженням і використанням, а також із запобіганням шкідливої дії вод, тісно переплетені між собою.

У нашому регіоні в цій роботі беруть участь експлуатаційні водогосподарські організації, на балансі яких перебувають водосховища, що регулюють і перерозподіляють стік річок. Активну участь у цьому беруть і підприємства житлово-комунального господарства, які здійснюють функції водопостачання і водовідведення, Сіверсько-Донецьке басейнове управління водних ресурсів, яке забезпечує  впровадження єдиної технічної політики у сфері використання, збереження та відтворення поверхневих водних ресурсів. І, звісно, Харківська обласна державна адміністрація, яка забезпечує координацію і управління діяльністю водогосподарських організацій і установ, розташованих на території області.

Слід зазначити, що працівниками управління здійснюється і державний облік водокористування, моніторинг якості вод за хімічними, радіологічними, токсикологічними показниками поверхневих водних об’єктів басейну річок Сіверського Дінця та Дніпра, а також проводиться спостереження за екологічним станом річок і технічним станом гідротехнічних споруд Харківської області.

Потім на підставі проведених спостережень, здійснених аналізів якості води розробляються заходи щодо екологічного оздоровлення річок, береться участь у їх реалізації. А ще постійно здійснюються заходи з популяризації екологічних знань у дитячих садочках, школах та навчальних закладах Харківщини з метою виховання у молоді дбайливого ставлення до водних ресурсів. Отже, давайте разом берегти та примножувати водне багатство нашого краю!

Ігор Бережний, матеріал з газети "Слобідський край" №65 від 31.05.2012

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта