Як утримати гривню. Причини падіння нацвалюти і коментар експерта

13.11.2014 07:33 Економіка
www.expres.ua www.expres.ua
Минулого тижня НБУ офіційно відпустив гривню у «вільне плавання», відмовившись від фіксованого курсу у 12,95 грн за долар.

Валюта миттєво полізла вгору, а долар в обмінних пунктах так і не з’явився. Чи буде гривня знецінюватися і надалі та як у такій ситуації зберегти свої накопичення, розбирався кореспондент «СК».

Долар уже по 16

На початку минулого тижня, 3 листопада, у Нацбанку пройшла нарада за участю керівників найбільших банків України. У ході зустрічі голова правління НБУ Валерія Гонтарєва заявила, що з 5 листопада НБУ більше не буде стримувати гривню на рівні 12,95 грн за долар. Відтепер курси валют будуть формуватися за новим принципом.
Нацбанк пообіцяв щодня продавати не менше 5 млн дол. Кожен окремо взятий банк зможе купити за одні торги не більше 500 тис. дол. Продаж відбуватиметься в режимі аукціону: кожен банк пропонуватиме свій курс. П’ять заявок, які найбільше відрізнятимуться від курсу НБУ, будуть відсікатися. Далі в рамках ліміту розпочинатиметься продаж. До одинадцятої години кожного дня буде вираховуватися ринковий курс міжбанку – це середній курс банків плюс 1 %. Клієнтам же банки зможуть продавати долар за курсом, який буде відрізнятися від курсу міжбанку не більше, ніж на 5 %.

Читайте також: ПРО КУРС ВАЛЮТ З БАНКАМИ МИ ТАК І НЕ ДОМОВИЛИСЯ - ГОЛОВА НБУ ГОНТАРЄВА
                     ОБВАЛ ГРИВНІ. ДОЛАР - 16, ЄВРО - 20
                     ГРИВНЯ ДОСЯГЛА НОВОГО ІСТОРИЧНОГО МАКСИМУМУ

Ринок швидко відреагував на новий курс НБК. Уже до вечора 5 листопада гривня на міжбанку сильно впала, досягнувши рівня 14 грн за долар. Щодня долар ріс як на дріжджах, і у середу, 12 листопада, банки продавали його вже в середньому по 16 грн. При цьому різниця між купівлею і продажем і зараз сягає в деяких випадках навіть більше однієї гривні.

У понеділок, 10 листопада, знову представники НБУ зустрічалися з керівниками найбільших банків. Фінансисти начебто домовилися стримувати гривню на рівні 15–16 грн за долар. При цьому додаткових адміністративних заходів НБУ вживати не планував. Однак вже у вівторок ввечері в ефірі «Шустер Live» Валерія Гонтарєва заявила, що НБУ і представники 40 найбільших банків України так і не змогли домовитися про курс гривні до долара.
– Ми запитували в банкірів, на якому курсі, на їх думку, ми можемо знайти баланс. Якщо ми зараз не знайдемо рівноваги курсу, НБУ доведеться вживати додаткових адміністративних заходів, а нам цього дуже не хочеться, – заявила Валерія Гонтарєва. – Будь-яка девальвація – це удар по балансах банку. Це і відтік депозитів у гривні, і порушення нормативів, що передбачає штрафи з боку НБУ, і падіння якості кредитного портфеля.

Бракує непопулярних рішень

Представники Нацбанку неодноразово заявляли, що відмова від фіксованого курсу гривні має зрівняти офіційний і реальний курси. Після досягнення цієї рівноваги експортери перестали б триматися за долар, чекаючи де його можна вигідніше продати. На ринок почала б надходити валюта у достатній кількості, і як наслідок – гривня закріпилася б. Але ж ні.

– Якщо НБУ хотів досягти саме цього, то необхідно було зобов’язати експортерів подавати на міжбанк більше валюти після виручки, аж до 100 %, – вважає експерт з економіки громадського руху «Альянс Республика» Ігор Сілінський. – Так, це непопулярне рішення, яке б сприйняли вкрай негативно, але без цього у такий спосіб гривню не зміцнити. Навряд чи при черговій тенденції до ослаблення гривні експортери поспішать на ринок продавати долар. Валюту продаватимуть лише за найбільшої необхідності. А ні – то триматимуть і чекатимуть найвигіднішого курсу. Якщо додати ще й той факт, що зараз населення не може купити долар, дефіцит валюти на ринку став ще більшим, ніж був.

Ігор Сілінський переконаний: сьогодні, щоб утримати гривню, потрібно стабілізувати рівень попиту і пропозиції валюти на ринку. Якщо попит буде й надалі в декілька разів перевищувати пропозицію, в Україні продовжать існувати два паралельні курси валют – офіційний і реальний, а долар так і не з’явиться в обмінниках.

Ірина Гудзь, матеріал з газети "Слобідський край" № 136 від 13.11.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта