Як вберегти свої гроші від знецінення за нинішніх економічних умов

20.01.2014 14:05 Економіка
http://www.brainbattle.com.ua/ http://www.brainbattle.com.ua/

“СК” з'ясував, як безпечніше та вигідніше зберігати гроші за сучасних економічних умов.

Як відзначають спеціалісти, найбезпечніший метод збереження грошей, а також створення недоторканного запасу на скрутні часи в тривалій перспективі – це вкладання у стабільну та найуниверсальнішу валюту всіх часів і народів  – банківське золото.

Очевидна проблема такого виду зберігання – це втрата грошей на конвертації, а частіше за все подвійній конвертації: гривня у долар, або в золото, та назад у гривню. При великих сумах подвійна конвертація виливається в досить велику копійчину, адже ціни на купівлю та продаж валюти та коштовних металів відрізняються. Банки купують дешевше, а продають дорожче. Різницю між купівлею-продажем іноді негласно називають коридором. Наприклад, зараз грам золота можна купити за 400–410 грн, а продати всього лише за 340–370. Тобто на кожному грамі золота втрачається 30–60 грн. На кожних ста доларах за нинішнім курсом – 5–40 грн. Уже на тисячі доларів, або 10 грамах золота втрачається 400–600 грн. А на 10 тисячах – так зовсім непристойна сума. Крім того, не вирішується питання із вберіганням грошей від крадіжки. Проте, мати про запас 10–20 грамів банківського золота – добра традиція, адже банківське золото ледь не єдина валюта у світі, яка не тільки не схильна до інфляції, а ще й з кожним роком дуже повільно, але зростає в ціні.

Банк – це установа, в якої загалом майже немає власних коштів. Вона приймає гроші від населення і юридичних осіб у вигляді депозитів, за що виплачує грошову винагороду. Ці гроші банк передає іншим фізичним або юридичним особам у вигляді кредиту. Різниці між кредитною та депозитною ставками банк залишає собі. З цієї простої арифметики виходить декілька таких само простих висновків. По-перше, кредитна ставка аж ніяк не може бути нижчою від депозитної, та не може перекривати вартість кредиту. Все інше, що можна побачити в рекламних оголошеннях, – як мінімум не відповідає реальності, а швидше за все – відверта брехня. Крім цих грошей банк може взяти кредит і напряму в Нацбанку, щоб перепродати його дорожче людям, але там ставка теж досить велика і не дуже відрізняється від коштів, які банк втрачає на виплатах за депозитами.

– Середня ставка по депозиту в гривні коливається від 16 до 22 %, – розповідає Дар’я Білоусенко, спеціаліст по роботі з клієнтами одного з банків. – Тобто за вклад у розмірі 1 тис. грн, який пролежав в банку один рік, людині заплатять 160–220 грн. Звісно, мало, але при сумі в 100 тис. грн – це 1800 грн на місяць. Є також декілька банків, які заявляють про депозитні ставки в 25 %. Для долара цей показник значно нижчий і коливається в межах 4,5–7 %. Депозити в банківському золоті мають приблизно такі ж ставки. Євро – 5–9 %. Найбільші депозитні ставки в маленьких та маловідомих банках, що є досить логічним і зрозумілим.

Звичайно ж, треба усвідомлювати, що ці гроші не можна назвати чистим заробітком через ту ж саму інфляцію.

Артем Богдан, матеріал з газети “Слобідський край” №8 від 18.01.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта