Як умовити бізнес легалізувати зарплати, розповів Сергій Тігіпко

28.09.2012 13:40 Економіка
http://goldground.ru http://goldground.ru
Легалізацію робочих місць і зарплатні потрібно компенсувати податковими пільгами для бізнесу. Таке переконання висловив віце-прем'єр-міністр — міністр соціальної політики Сергій Тігіпко в ході робочого візиту до Харкова.

За його словами, головна проблема впровадження другого рівня пенсійної реформи — це доходність пенсійного фонду, який повинен бути бездифіцитним. На думку Сергія Тігіпка, цю проблему можна вирішити двома шляхами: забезпеченням економічного росту, і легалізацією зарплати і робочих місць. Але перед діями, які скоріше не влаштовуватимуть бізнес, йому необхідно дати податкові пільги.

- Якщо малий бізнес легалізує робоче місце (що прирівнюється до створення нового робочого місця), він рік не платить єдиний соціальний внесок. Якщо це велике підприємство, і зарплата більше 2,5 тис. грн, сплачується 50% єдиного соціального внеску. Якщо на це робоче місце візьмуть молоду маму або інваліда, або дадуть перше робоче місце молодій людині — рік не платиться єдиний соціальний внесок на будь-якому підприємстві, - говорить Сергій Тігіпко. - Прийняті три закони, що стимулюють робочі місця: податок на прибуток 0,5%, і 50% ставки наступні 5 років, ми даємо вексель по податку на додану вартість на 2 місяці, нульову ставку на ввізне мито на нове обладнання, яке не виготовляється в Україні, і даємо прискорену амортизацію.

Крім того, Сергій Тігіпко вважає доцільним зменшувати єдиний соціальний внесок для підприємств, якщо через легалізацію середній темп збільшення зарплат прискориться.

За інформацією віце-прем'р-міністра, зараз в Україні 4,5 млн громадян працюють нелегально, в основному це молоді люди.

Тамара Кіч

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта