Як вплине АТО на видобуток альтернативного газу на сході України. Коментар Shell

03.07.2014 10:37 Економіка
http://telegraf.com.ua/ http://telegraf.com.ua/
Буріння і початок промислового видобутку газу на території Юзівського родовища заплановано на грудень 2014 року.

Про це сьогодні під час прес-конференції розповіла директор з охорони праці та навколишнього середовища компанії "Shell" Тетяна Бобровицька.

- Ми планували почати роботу наприкінці цього року. Та ситуація, яка зараз склалася на цій території, накладає певні обмеження, і тому наразі ми не можемо спрогнозувати, коли фізично зможемо почати роботу, - сказала Тетяна Бобровицька. - Ми продовжуємо екологічне вивчення. Зокрема, тільки-но ми визначимося з місцями буріння, то почнемо досліджувати можливий вплив на довкілля.

Як пояснила спеціаліст по зв'язках з місцевими територіальними громадами компанії "Shell" Валентина Гекова, говорити про дешевий український газ поки що зарано. Мова про це може йти лише на етапі промислового видобутку. Наразі ж на території Харківської області проводиться лише буріння пошуково-розвідувальних свердловин.

- Пошуково-розвідувальна свердловина має показати, чи є у даному місці газоносний прошарок. Видобутку великої кількості газу у такому разі ніхто не очікує, - пояснила Валентина Гекова. - Після цього запускається пілотний проект, який має підтвердити можливість промислової розробки цього газу. Під час пілотного проекту буряться п'ять-вісім свердловин, і вони показують, який приток може надати пласт, який виявила пошуково-розвідувальна свердловина. Тільки по завершенню пілотного проекту, а це мінімум п'ять років, ми можемо говорити про те, скільки цей газ буде коштувати і чи можливе його промислове видобування.

Ірина Гудзь

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта