Як законно зменшити вартість іпотеки

Promo
15.03.2019 11:52 Економіка
Фото:pixabay.com Фото:pixabay.com
Держава та ПриватБанк допоможуть харків’янам придбати житло у кредит.

Квартирне питання для мешканців великих міст не втрачає актуальності вже багато років. Українці проблему вирішують по-різному. Хтось постійно шукає вигідні варіанти найму житла і чи не щороку змінює місце проживання. Хтось робить рішучий крок і купує житло, частіше — у кредит.

Як ефективніше вкласти свої кошти? Відповідь не така вже і складна. Достатньо порахувати витрати і зробити висновок. Оренда 2-кімнатної квартири у Харкові у середньому коливається від 4 до 8 тис. грн на місяць. Усе залежить від району, поверху, ремонту та меблювання. Розрахувати ж щомісячні платежі з іпотеки у ПриватБанку дуже просто. Достатньо зайти на сайт банку, де калькулятор прорахує усе за вас. Так, при середній вартості двокімнатної квартири у 550 тис. грн та першого внеску у 25 %, щомісячний платіж за квартиру, придбану на первинному ринку, складатиме 6400 грн. Якщо ж придбати квартиру такої ж вартості на вторинному ринку, щомісячна виплата складе 7000 грн.

— На перший погляд, суми на оренду та іпотеку приблизно однакові, — пояснює керівник напрямку споживчого кредитування ГРУ ПриватБанку у Харківській області Андрій Павленко. — Але різниця зовсім в іншому. І перевага іпотечних виплат безперечна. Скільки б ви не сплачували за орендоване житло — квартира не стане вашою власністю. Інша річ — іпотека. Перший внесок та оформлення всіх документів — і ви в'їжджаєте у власну оселю! А можливість дострокового погашення кредиту без комісії пришвидшить розрахунки з банком і зробить вартість квадратних метрів дешевшою, ніж за попереднім розрахунком.

Переваги іпотеки підкреслюються і іншими нюансами. Ціна на житло зафіксована на весь строк договору. Незмінні також проценти. Вартість оренди ж,  як правило, коливається з курсом валюти і зазвичай постійно збільшується. Крім того, власник орендованого житла часто висуває певні умови проживання. Ці умови не влаштовують наймача, але він змушений з ними миритися. У власній, хоч і кредитній квартирі, господар може на свій розсуд робити ремонт, меблювати її, заводити домашніх тварин тощо.

— Сьогодні ПриватБанк пропонує прозорі та зрозумілі умови кредитування без прихованих комісій та платежів, — продовжує Андрій Павленко. — Мешканці Харківської області мають можливість придбати нерухомість, як на первинному (об’єкти, що введені в експлуатацію), так і на вторинному ринках, а також ту нерухомість, що перебуває у заставі банку. Передбачене кредитування терміном до 20 років, з початковим внеском від 25 %. Ставка за кредитом від 14,32 % річних. Кредит погашається щомісяця рівними платежами. Банк гарантує повний юридичний супровід угоди, а також дотримання всіх законів України під час її укладання.

Читайте також: Із початку передвиборної кампанії на Харківщині відкрито дев'ять кримінальних проваджень

Важливо, що іпотеку можна ще суттєво здешевити. ПриватБанк допомагає своїм клієнтам одержати державну податкову знижку у розмірі 18 % згідно зі ст. 166 Податкового кодексу України.

Схема отримання податкової знижки за програмою «Житло в кредит» така:

– Замовте в банку довідку про проценти, сплачені за іпотечним кредитом за попередній рік. Це можна зробити, зателефонувавши з мобільного на безкоштовний номер 3700. Або у Приват24: Довідка для податкової – Робочий стіл – Вибрати клієнта – Іконка «Замовити довідку / виписку NEW».

– Замовте в бухгалтерії довідку про доходи (форма 3) за попередній календарний рік.

– Заповніть декларацію про доходи.

– Подайте документи на отримання податкової знижки до Державної фіскальної служби за місцем реєстрації.

– Отримайте податкову знижку.

Право на отримання податкової знижки за програмою «Житло в кредит» мають платники податку, що включили до державної податкової знижки частину суми процентів, у разі купівлі житла за рахунок іпотечного житлового кредиту, що є основним місцем його проживання згідно з позначкою в паспорті про реєстрацію за місцезнаходженням такого житла. Отримання знижки можливе до кінця податкового року, наступного за звітним.

Лише минулого року за допомогою кредитів харківського ПриватБанку клієнти придбали 164 квартири. Це найкращий показник серед філій України і абсолютне лідерство на банківському ринку регіону.