Як заробити тисячу доларів на пластикових пляшках

30.09.2013 11:24 Економіка
http://fishki.net/ http://fishki.net/
“СК” дізнався всі подробиці про сміттєпереробний бізнес.

Існує декілька способів позбавитись від набридлого мотлоху – це захоронення його на полігонах, чим саме в Україні й займаються; термічна обробка (не тільки, і не зовсім спалювання); біологічна переробка (купа гною на подвір’ї – споконвічний варіант цієї технології) та роздільний збір. Адже ТПВ поділяються на види – мокрі або сухі, та ряд компонентів за складом – папір, пластик, органіка, скло, текстиль, дерево, метал, гума, мінеральне сміття, електроніка. Вони, у свою чергу, поділяються ще на 38 видів вторсировини, більшість з яких потребує окремого процесу переробки.

Найбільш вигідній, і, найголовніше, «підйомний» з точки зору малого та середнього бізнесу варіант утилізації – роздільний збір. І наразі, до прийому макулатури або металу, до яких ми звикли, поступово входить і переробка ПЕТ-пляшок. Справа це досить вигідна, але тільки у великих масштабах. Дивіться самі. На ринках сировини в Харкові ціни на пусту, вимиту, відсортовану за кольором і спресовану ПЕТ-пляшку без кришки складають від 4 до 9 тис. грн за тонну в залежності від кольору та ще деяких параметрів (одна 1,5-літрова ПЕТ-пляшка важить точнісінько 40 грамів. Таким чином, щоб збагатитися на тисячу доларів, треба зібрати 25 тисяч пляшок). Ціна на вже готову, перероблену сировину – ПЕТ-флекс або ПЕТ-гранулят – від 5 до 11 300 тис. грн за тонну, теж залежно від багатьох факторів. При цьому процес переробки дуже простий і являє собою миття, відокремлення обгорток і кришок, якщо вони є, перемелювання, обробку парою, шліфування та сушку. При цьому процес проходить в автоматичному режимі, а виробнича лінія є відносно доступною «іграшкою» і коштує близько 120 тис. доларів. Далі із флекси виробляють плівку, заготовки під пляшки, так звану преформу, або синтепон. Так що цілком ймовірно, що із вашої зимової куртки колись втамовували спрагу.

Мінус цієї технології в тому, що так званий «пластик» має силу-силенну видів. «Офіційна» назва матеріалу пластикової пляшки – поліетилентерефталат, саме тому вона «ПЕТ», він же лавсан, або поліестр. А є ще поліхлорвініл, полістирол, поліетилен тощо Це різні за хімічним складом речовини, і для повторного використання їх треба як мінімум сортувати.

Тому задля того, щоб охопити більший спектр видів сміття, потрібні незрівнянно більші масштаби. Державне агентство з інвестицій та управління національним проектами України у 2010 році з метою створення 10 сучасних сміттєпереробних комплексів створило ДП «Національний проект «Чисте місто». Згідно з указом президента України № 895 від 08.09.2010, цей проект є національним пріоритетом.

Артем Богдан, матеріал з газети “Слобідський край” № 116 від 28.09.2013

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта