Як зміниться телефонія у Харкові

30.09.2016 10:40 Економіка
Фото Тамари Кіч Фото Тамари Кіч
Вища швидкість Інтернету, цифрова телефонія, інтерактивне телебачення та можливість проведення оптичного кабелю до квартири або офісу. Все це отримають абоненти Укртелекому протягом найближчих двох років.

Компанія Укртелеком розпочала масштабну модернізацію технічної мережі у Харкові. За 2,5 роки в місті замість застарілих АТС 60–90-х років, побудують нові активні розподільчі шафи (АРШ). Як розповів директор Департаменту модернізації та інтеграції мереж Укртелекому Вадим Бойко, ці шафи розташують у кожному мікрорайоні на відстані не більш ніж 500 метрів від конкретного абонента.

Так вирішать дві проблеми: завелика відстань від АТС до розподільчих точок (3,5 км), на якій неможлива достатня швидкість Інтернету, а також крадіжки мідного кабелю, через які абоненти часто втрачають телефонний зв’язок.

Замість 79 старих АТС у Харкові з’являться 690 нових АРШ. А 340 тис. абонентів телефонії, з яких понад 50 тис. користувачів Інтернету, автоматично отримають якісніші послуги. Якщо зараз Укртелеком забезпечує інтернет швидкістю 7–10 Мбіт/с, то після модернізації мінімальна швидкість складе уже 20 Мбіт/с.

– При швидкості 20–50 Мбіт/с можна буде користуватися усіма сервісами, які зараз надає Інтернет: від звичайного серфінгу до перегляду фільмів у HD- та 4K-якості. При цьому вартість послуг складатиме від 70 грн/міс, для діючих клієнтів Укртелекому надається пільговий період – 1 грн протягом півроку, – розповідає директор Департаменту розвитку масового сегменту в Харківській області Світлана Шевченко.

Якщо ж абонент захоче отримувати Інтернет швидкістю 1 Гбіт/с, до нього прокладуть оптоволоконний кабель, і за це доведеться заплатити.

Модернізація зв’язку проходитиме, крім Харкова, також у Києві, Запоріжжі,  Одесі, Дніпрі та Львові, та в тисячі невеликих містах України. На це планують інвестувати 250 млн доларів до 2018 року, а у Харкові – близько 600 млн грн.

Поліна Ларіна

Автор: Администратор сайта