Якщо Харкову перекриють газ. Сергій Чернов прогнозує ситуацію

05.11.2014 13:22 Економіка
ca-snj.com ca-snj.com
Сьогодні чинне законодавство і сам технологічний процес транспортування газу через Харківську область влаштований так, що ми не можемо відбирати цей газ і споживати його.

Про це повідомив голова Харківської облради Сергій Чернов, відповідаючи на запитання про те, чи зможе Харківська область самостійно забезпечити себе газом в разі зриву домовленостей з Росією.

За його словами, в Харківській і Полтавській областях видобувається близько 75 % загального обсягу газу країни, але весь цей газ є власністю НАК "Нафтогаз України".

Чернов пояснив, що для забезпечення транзиту російського газу до Західної Європи і транспортування газу по всіх регіонах України в сховищах області в зимовий період для підтримки необхідного тиску повинно перебувати як мінімум 18 млрд куб. м газу. Якщо цей обсяг нижче, то технологічний процес транзиту газу порушується.

"Тому на це завжди потрібно оперативно реагувати і піднімати необхідний газ зі сховищ, щоб забезпечити просування газу по трубі", - зазначив Чернов.

Він підкреслив, що цього року склалася важка ситуація, бо влітку область закачувала у свої сховища тільки газ, видобутий на території України, а для якісного та безперебійного транзиту його недостатньо.

"За оцінкою фахівців, сьогодні ця ситуація перебуває на межі фолу", - повідомив Чернов.

Джерело: SQ
Автор: Администратор сайта