Яку пенсію отримає сім'я загиблого військового. Розрахунки за новим законом

26.01.2015 07:38 Економіка
Із початком року набули чинності і суттєві зміни до пенсійного законодавства України.

Відтепер низка категорій громадян, коли підійде час виходити на заслужений відпочинок, завдяки законодавцям отримуватиме «підрізану» пенсію.

Зазнали змін і дві статті в Законі України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб».

Так, у статті 36 йдеться про пенсії, призначені в разі втрати годувальника членам сімей військовослужбовців, осіб, звільнених з військової служби, інших осіб, які мають право на пенсію за цим Законом, які загинули (померли) внаслідок поранення, контузії або каліцтва, одержаних при захисті Батьківщини, ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи або виконанні інших обов’язків військової служби (службових обов’язків), або внаслідок захворювання, пов’язаного з перебуванням на фронті, у партизанських загонах і з’єднаннях та підпільних організаціях і групах, визнаних такими законодавством України, ліквідацією наслідків Чорнобильської катастрофи чи участю у бойових діях у мирний час, які є непрацездатними та перебували на утриманні загиблого (померлого) годувальника. Пенсії таким особам установлюються в розмірі 70 % грошового забезпечення (заробітної плати) загиблого (померлого) годувальника на одного непрацездатного члена сім’ї. На двох і більше членів сім’ї ця сума зростає до 90 % грошового забезпечення загиблого годувальника, але, як постановили законодавці, не менше, ніж 40 % на кожного непрацездатного члена сім’ї. У таких самих розмірах, незалежно від причини смерті годувальника, обчислюються пенсії членам сімей померлих інвалідів війни та членам сімей, до складу яких входять діти, які втратили обох батьків.

А змінами до статті 37 визначено, що пенсії в разі втрати годувальника, які призначаються членам сімей військовослужбовців, які мають право на пенсію за цим Законом, не можуть бути нижчими за два розміри прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Ця сума на сьогодні така: 949 × 2 = 1898 грн.

Тетяна Лісна, матеріал з газети "Слобідський край" № 7 від 17.01.2015

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта