Яку продукцію Харківщини можна продавати в ЄС уже сьогодні

09.07.2014 10:28 Економіка
http://shutdownday.org/ http://shutdownday.org/
Спробуємо разом з експертами спрогнозувати, що ж станеться з ключовими секторами економіки Харківської області за умови просування продукції в ЄС.

 Так, згідно з аналізом Інституту економічних досліджень і політичних консультацій, помітні преференції отримає відразу сільське господарство.

Найголовніше те, що для наших підприємців будуть запроваджені тарифні квоти з нульовою ставкою в межах квоти для експорту продукції в ЄС. У той же час, українським підприємцям доведеться удосконалювати своє виробництво, навіть якщо вони не збираються відправляти свою продукцію до ЄС. Адже дія Угоди передбачає зростання конкуренції і на внутрішньому ринку за рахунок зниження середньозваженого ввізного мита на продукцію з 4,2 % у середньому до 0,9 % протягом 10 років. Крім того, виробникам доведеться витратити час і кошти, аби перейти на стандарти ЄС.

Читайте також: Харківський малий бізнес vs Угода про асоціацію з ЄС. Хто виграє

– Я не бачу проблем для приведення продукції сільського господарства у відповідність до європейських норм. У нас для цього є всі можливості, тим більше, виробництво продуктів – циклічне, воно має циклічність в один рік. Це не означає, що треба розтягувати на довгу перспективу цю модернізацію. Це можна зробити за один рік. Але це витратно. Для цього потрібні європейські інвестиції, – вважає Олександр Чумак.
Як розповіла кореспонденту «СК» заступник начальника управління зовнішньоекономічних зв’язків та міжнародних відносин Департаменту економіки і міжнародних відносин Харківської облдержадміністрації Наталія Зорченко, у першу чергу, очікується збільшення експорту із Харківської області до ЄС комбікормів, зерна та м’яса птиці. Це найбільш конкурентоздатна наша продукція, яка і зараз користується попитом у країнах Європи.

Інна Пирлик, матеріал з газети "Слобідський край" № 79-80 від 05.07.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта