Японці вклали мільйон доларів в енергозбереження Харківщини

09.02.2015 15:21 Економіка
Японці готові вкладати інвестиції в економіку Харківщини. Один із проектів вже почали реалізовувати.

Не зважаючи на те, що Харківська область сьогодні є прифронтовою, японці зацікавлені в тому, щоб розвивати cвій бізнес на її території. Про це сьогодні після зустрічі з керівництвом області заявив посол Японії в Україні Сумі Шігекі.

- Всього 6-7 % України зараз воює. Решта – це мирна країна. Все, що треба Україні зараз, - це хороша економіка. Також потрібні іноземні інвестиції. Я сподіваюся, що Японія дасть нові можливості для України, - відзначив посол.

Так, японці уже вклали 1 млн дол. для реалізації проекту з енергозбереження  в Дергачах. Зокрема, вони надали спеціальну трубу, яка виготовляється в Японії і коштує 1 млн дол. Реалізація цього проекту передбачає переведення 38 котелень з природного газу на тверде паливо. Якщо він буде успішний, то це, за словами дипломата, буде новим поштовхом для співпраці України та Японії.

Власне, губернатор Харківської області Ігор Райнін під час зустрічі зауважив, що сьогодні регіону як ніколи необхідні інвестиції і, що, не зважаючи на ситуацію в країні, жоден крупний інвестор з області не пішов.

За його словами, сьогодні регіону необхідні інвестиції у сфері ЖКГ, сільського господарства та енергозбереження.

- Ми готові бути вигідними партнерами у співпраці в цих секторах, - сказав Ігор Райнін. – Я доручу у найближчі дні підготувати ряд проектів і передати їх вам. І просив би вас ознайомити з ними потенційних інвесторів.

Голова Харківської обласної ради Сергій Чернов пообіцяв, що представники влади готові супроводжувати кожен проект і намагатися створити комфортні умови праці для японських інвесторів.

У свою чергу під час брифінгу посол заявив, що бізнесмени самі будуть вирішувати, куди вкладати гроші.

- Варто відзначити, що в Україні кваліфікована робоча сила і невеликі зарплати, - сказав Сумі Шігекі. – Ми підписали з Урядом договір із захисту інвестицій. Звісно, якщо він працюватиме, наші бізнесмени із задоволенням будуть співпрацювати. В якій сфері – їм обирати. Але потенціал великий, - зазначив посол.

Інна Пирлик

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта