З початку року відбулося подорожчання сільгосппродукції

22.05.2017 12:45 Економіка
Фото із соцмережі Фото із соцмережі
З початку 2017 року сільгосппродукція в Україні подорожчала на 11%

Середні ціни реалізації аграрної продукції сільськогосподарськими підприємствами України в січні-квітні 2017 року зросли на 11% у порівнянні з аналогічним періодом 2016 року. Про це повідомляє Державна служба статистики.

Згідно з повідомленням, продукція рослинництва за звітний період подорожчала на 8,5%, а тваринництва – на 23,4%. У квітні порівняно з березнем сільгосппродукція зросла в ціні на 2,3%.

Зокрема, рослинницька продукція подорожчала на 2,6%, а тваринницька – на 0,3%. Порівняно з квітнем 2016 року середні ціни в квітні-2017 зросли на 11,2%. Зокрема, вартість продукції рослинництва зросла на 9%, а тваринництва – на 24,1%.

Середні ціни реалізації аграрної продукції сільськогосподарськими підприємствами України у 2016 році зросли на 9% порівняно з 2015 роком. Продукція рослинництва минулого року подорожчала на 16,3%, а тваринництва – на 1,7%.

На споживчому ринку Харківської області у квітні зросли ціни на продукти харчування та безалкогольні напої. Із плодоовочевої групи більше за інші подорожчали морква, капуста білокачанна, буряк, цибуля ріпчаста, помідори, картопля, лимони, яблука, банани, ківі.

Підвищилися ціни на макаронні вироби з м’яких сортів пшениці, борошно пшеничне, сметану, морепродукти, філе куряче, субпродукти свинячі та яловичі, вирізку свинячу, свинину, напівфабрикати зі свинини та яловичини, спеції, мінеральні та джерельні води, овочі консервовані. Водночас подешевшали часник, салати, сухофрукти, гриби, апельсини, огірки. Подешевшали яйця, пшоно, крупи гречані, маргарин, чай, крупи ячні.

Зросли ціни на алкогольні напої та тютюнові вироби, що пов’язано з подорожчанням тютюнових виробів, а саме сигарет з фільтром преміум класу та сигарет з фільтром медіум класу. Водночас спостерігалося подешевшання алкогольних напоїв.

Подорожчали одяг і взуття за рахунок зростання цін на продукцію весняно-літнього сезону.

Зростання цін на житло, воду, електроенергію, газ та інші види палива відбулося, головним чином, за рахунок підвищення фактичної плати за житло (оренду житла), установлення металопластикових вікон.

У сфері охорони здоров’я зростання цін відбулося внаслідок подорожчання амбулаторних послуг, послуг санітарно-курортних установ.

Зросли ціни на транспорт, насамперед, через подорожчання транспортних послуг, а саме: проїзду у міському транспорті та міжміському автобусі.
Зросли ціни у сфері зв'язку, що пов’язано з подорожчанням поштових послуг, мобільного зв’язку.

Подорожчання у сфері ресторанів та готелів пов’язане зі зростанням цін на проживання у готелях та харчування поза домом.

Подешевшання різних товарів та послуг відбулося за рахунок сезонного зменшення цін на ритуальні послуги. Водночас спостерігалося подорожчання фінансових послуг та товарів для подорожей.

Рівень цін на предмети домашнього вжитку, побутову техніку та поточне утримання житла, послуги у сфері відпочинку та культури, освіти залишився без змін. Про це повідомляє Головне управління статистики у Харківській області.

Микола Мельник

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта