За гроші нужденні люди віддають свої документи для створення фіктивних фірм

12.01.2015 12:53 Економіка
Податківці Харківщини розкрили «конверт» на 300 мільйонів гривень.

Про це повідомив начальник оперативного управління ГУ Міндоходів у Харківській області Сергій Мережко.

Раніше судимий 43-річний уродженець Донецької області, взявши у пособники шістьох помічників, налагодив чітку систему переводу безготівкових коштів у реальні гроші.

За 2013-2014 роки підприємці створили більше 76 фіктивних підприємств, послугами яких користувалися фірми Харківської, Київської, Запорізької та Дніпропетровської областей.

Новостворені підприємства, які фактично існували лише на папері, «конвертатори» реєстрували на громадян із надскрутним фінансовим становищем, виплачуючи їм одноразову грошову винагороду.

Однак формальні господарі нових фірм не розпоряджалися своїм «бізнесом» − усі банківські рахунки та реквізити використовувалися злодіями для маскування своєї протиправної діяльності під легальний бізнес.

Працівники податкової міліції провели 12 обшуків в автомобілях, житлових та офісних приміщеннях, якими користувалися махінатори. Співробітники оперативно-слідчих підрозділів виявили та вилучили печатки фіктивних підприємств, документацію, комп’ютерну техніку, на якій зберігалися усі дані тіньових оборудок, та грошові кошти на загальну суму близько 549 тисяч гривень.

Усі вилучені матеріальні цінності будуть використані як речові докази по кримінальному провадженню, відкритому за ч. 3 ст. 212 КК України.

Як відзначив Сергій Мережко, через діяльність даного «конвертаційного» центру втрати бюджету тільки за рахунок ухилення від сплати ПДВ склали близько 50 мільйонів гривень, та підкреслив, що наразі оперативно-слідчі заходи по даному правопорушенню тривають.

Автор: Администратор сайта