За рахунок харківського газу, який видобуватиме Shell, житиме Київ

25.10.2012 09:49 Економіка
http://economics.lb.ua http://economics.lb.ua

Місцеві бюджети Харківської області не отримують надходжень від співпраці з компанії  «Shell».

Про це заявив голова Харківської ОДА Михайло Добкін під час зустрічі з профспілками.

Губернатор нагадав, що компанія «Shell» півроку тому звернулась до керівництва Харківщини з проханням надати дозволи на промисловий видобуток газу середнього залягання. За словами Михайла Добкіна це нетрадиційний спосіб видобутку газу. В Україні сьогодні немає ні технологій, ні компаній, які видобувають газ на такій глибині та на таких умовах.

– Вони виграють конкурс і обласна рада видає всі необхідні дозволи. І далі по «зеленому коридору» протягом 5, 5 місяців – це рекордно короткі строки – вони отримують усі необхідні документи, завозять через кордон усе необхідне обкладання і 25 жовтня починають перші роботи з видобутком цього газу. Багато втішних слів було ви сказано від керівництва компанії і на Міжнародному економічному форумі, і на нараді, яку проводив Президент з іноземними інвесторами. Та є одне «але» – усі інвестиції будуть зараховані Києву, адже головний офіс компанії знаходиться у них. Усі податки будуть сплачуватися там. І який смисл в злагодженій роботі харківської команди, якщо ми окрім слів подяки за цей час економічно не отримуємо, нічого: ні в статистичних даних, ні в наповненні бюджетів усіх рівнів, – наголосив Михайло Добкін.

Губернатор зазначив, що він особисто порушив це питання на засіданні Кабінету Міністрів, адже така ситуація стосується не тільки цієї компанії.

– У нас багато торговельних мереж, які мають головний офіс у Києві і увесь роздрібний обіг йде не за рахунок Харкова, а Києва. Податки вони сплачують в столиці, що теж не є позитивним явищем для такого регіону як наш. Лише Харківська тютюнова фабрика сплачує всі податки у нас, а це – одна третина усіх надходжень від акцизу та НДС, – зазначив Михайло Добкін.

Юрій БОРЩ

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта