Забобони харківських продавців: освячення товару та п'ятак під ногою (ФОТО)

25.07.2013 08:23 Економіка
фото Тетяни Василець фото Тетяни Василець
28 липня працівники торгівлі відзначатимуть своє професійне свято.

Кореспондент «СК» поспілкувався із продавцями та продавчинями на харківських ринках і дізнався про секрети їхнього ремесла.

Як і в будь-якій іншій професії, продавці мають свої забобони та традиції. Мабуть, кожен з нас нерідко ставав свідком, коли продавець «освячує» першим виторгом продукцію.


Існують у продавчинь й інші обряди. Таїсія Іщенко із сестрою завжди перші вторговані гроші (бажано парна купюра) зберігають окремо від інших упродовж усього дня. Лише завершивши роботу, приєднують їх до решти.

З обережністю ставляться до крупних купюр номіналом у 200 і 500 гривень. Нерідко такі гроші стають знаряддям «праці» для аферистів.

Марія Григорівна, помітивши потенційного покупця, проговрює про себе: «Без товару прийшов, з товаром йди!» Серед інших обрядів — деякі продавці дають решту покупцю лише лівою рукою, слідкують, щоб на вітрині завжди була непарна кількість найменувань товару, а якщо справи з торгівлею погіршилися, кладуть під праву ногу п'ятак гербом догори.


У єдиному продавці спільні: довіра покупця до людини за прилавком і навпаки — запорука успіху.

ДОКЛАДНО ПРО ТРАДИЦІЇ І ЗАБОБОНИ ХАРКІВСЬКИХ ПРОДАВЦІВ ЧИТАЙТЕ У ГАЗЕТІ "СЛОБІДСЬКИЙ КРАЙ" (суботній номер) №89 ВІД 27.07.2013

У тему. За даними соціологічного дослідження «Наскільки Ви довіряєте представникам наступних професій?», який провів Центр Розумкова, довіра до продавців у людей низька. Скоріше не довіряють людям за прилавком 36% опитуваних. Повністю не довіряють — 14,8 %, скоріше довіряють, аніж ні — 34,3%, повністю довіряють лише 6,2.

Тетяна Василець

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта