Замість електростанції спеціалісти ХАІ встановили на віддаленому острові фотопанелі

06.03.2013 09:38 Економіка
http://forum.awd.ru http://forum.awd.ru
На одному з чорноморських островів під назвою Тендерівська коса стоїть маяк. У ньому працюють і мешкають близько 15 чоловік. Для підтримки побутових потреб працівників маяка використовували дизельні електростанції, це було дуже витратно.

Установлення спеціалістами з Харківського авіаційного університету на косі трьох повітряних установок та дев’яти фотопанелей забезпечило денну норму в електроенергії і дозволило дизельній установці працювати тільки вночі (коли потрібна велика потужність для лампи маяка). Економія дизельного палива становила приблизно половину від того об’єму, що споживався раніше.

За подібним сценарієм розгортались події на горі Маґура (1313 м над рівнем моря), що в Чернівецькій області. Один радіолюбитель побудував на шпилі гори будиночок для транкінгового зв’язку з медичними, пожежними, рятувальними службами. Ідея для такої місцини дуже корисна, якщо б не одне «але». Підведення мережі електропередач на таку верховину неможливо, а носити постійно солярку – важко. Тож скористалися однією повітряною установкою, потужності якої вистачило для забезпечення електроенергією систем радіозв’язку на горі.

На сьогодні цей гірський комплекс забезпечується електроенергією за рахунок трьох повітряних установок і фотопанелей. Це навіть сприяло перетворенню будиночка на готельний комплекс екологічного туризму. Адже вся система функціонує в повністю автоматичному режимі, а зайву енергію задіяно для підігріву води та опалення приміщень.

Повітряна установка, фотопанелі і джерела безперебійного живлення – ось три складові системи безперебійного автономного електропостачання. Але, за словами винахідників, нею теж потрібно правильно розпорядитися.

– У зв’язку з тим, що обсяг електроенергії, яка виробляється за допомогою цих автономних систем, дуже великий, то вони, перш за все, призначені для важкодоступних місць, тобто для квартир це неактуальне питання, – розповідає кореспонденту «СК» Євген Цинка, молодший науковий співробітник Національного аерокосмічного університету ім. М. Є. Жуковского «ХАІ».

Катерина Терещенко, матеріал з газети "Слобідський край" №27 від 02.03.2013

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта