Заводи Харківщини наростили випуск продукції

14.01.2019 14:46 Економіка
Фото:СК Фото:СК
За останні три роки промислові підприємства області наростили випуск продукції на 14 %.

Обсяг реалізованої промислової продукції підприємств Харківщини за 11 місяців 2018-го склав 169,4 млрд грн, — інформує Харківська облдержадміністрація.

Це на 20 млрд (або 13,4 %) більше, ніж за аналогічний період попереднього року. За 9 місяців минулого року прибуток прибуткових підприємств Харківщини склав 5,6 млрд грн. Середня заробітна плата на промислових підприємствах протягом року збільшилася на 21 % і за 11 місяців 2018 року склала 8 тис. грн.

— Промисловість Харківщини — це 70 % бюджетних надходжень, 30 % робочих місць області та 60 % усього прибутку економіки області. У промисловості працює понад 155 тисяч жителів області. Тому можемо з упевненістю сказати, що розвиток промисловості — це база регіональної економіки. Від її зростання залежить розвиток регіону в цілому, — сказала голова ХОДА Юлія Світлична.

Якщо розрахувати кумулятивне зростання виробництва, то за три останні роки харківська промисловість наростила випуск продукції на 13,9 %. Найбільше зростання випуску продукції демонструють галузі хімічної продукції, виробництва виробів з деревини, машинобудування та фармації.

— За підсумками останніх трьох років найефективніше працює наш машинобудівний комплекс. За 9 місяців 2018-го прибуток машинобудівної галузі склав понад 2 млрд грн — це майже 60 % всього прибутку промислового комплексу, —  додала Юлія Світлична.

Великий імпульс до розвитку харківських машинобудівних підприємств дав щорічний Міжнародний економічний форум «Інновації. Інвестиції. Харківські ініціативи».

Читайте також: У Харкові на перехожих обвалилася покрівля торгового павільйону. Фото

У 2017 році в рамках форуму було укладено низку великих контрактів в енергомашинобудівній сфері на загальну суму понад 5,5 млрд грн. Це дало можливість завантажити в 2018 році на 100 % два найбільш потужних підприємства регіону —  АТ «Турбоатом» і ДП «Електроважмаш».

У 2018 році на форумі було укладено угод більш ніж на 6 млрд грн і досягнуті домовленості про інвестиційні наміри ще на 250 млн дол. США, підписані 2 меморандуми про співпрацю. Це, за даними голови ХОДА, дозволить завантажити наші підприємства на 2019-2020 роки.

Крім того, високий ступінь завантаженості мають підприємства оборонно-промислового комплексу Харківської області.

Завдяки активній співпраці обласної адміністрації та концерну «Укроборонпром» у рамках програми імпортозаміщення в оборонній сфері в Харківській області сформовано «оборонний кластер», ядром якого став ДП «Завод імені В. О. Малишева». Це дозволило підприємству ввійти в трійку найбільших машинобудівних підприємств області.

Також керівництву області вдалося залучити до виконання державного оборонного замовлення майже півтори сотні суміжних підприємств, серед яких — «Комунар», «Турбоатом», «Південкабель», ЛКМЗ, Вовчанський агрегатний завод, «Хартрон» і ін.

Крім того, починаючи з 2014 року, в області велика робота ведеться над розширенням ринків збуту і асортименту продукції. Наприклад, завод «Південкабель» сьогодні поставляє продукцію в Польщу, Францію і Нідерланди. Інтерес для країн Євросоюзу викликає продукція тракторного заводу — в минулому році ХТЗ відвідала делегація представників 24 дипломатичних місій країн-членів ЄС. Активно завойовують європейський ринок і ринки країн Північної Америки та Східної Азії підприємства Індустріальної групи УПЕК.

Читайте також: Під Чугуєвом два авто розтрощили одне одного. Фото

Джерело: ХОДА
Автор: Максим Грек