Збільшення пенсії: кому з жовтня підвищать виплати

19.05.2017 08:15 Економіка
Фото із соцмережі Фото із соцмережі
Пенсійна реформа, розроблена урядом, передбачає осучаснення розмірів пенсії без підвищення пенсійного віку.

З 1 жовтня будуть збільшені пенсії 5,6 млн українських пенсіонерів

Зокрема, Кабмін пропонує переглянути пенсії, які не змінювались п’ять років, і ліквідувати дискримінацію пенсіонерів за роком виходу на пенсію. Зараз розмір пенсій за однакової кількості років страхового стажу та заробітку може відрізнятися в 2,5 раза. Оскільки середня заробітна плата, яка застосовується під час обчислення пенсій, зростала, а самі пенсії не переглядалися. Про це повідомляє сайт ХОДА.

Під час перерахунку пенсій буде застосовуватись показник середньої заробітної плати на рівні 3 764,40 грн. Цей же показник застосовується під час призначення пенсій у цьому році. Осучаснення загалом буде застосовано для 5,6 млн пенсіонерів. Приблизно 1,3 млн українців отримають додатково до своєї нинішньої пенсії щомісячно до 200 грн. Для 1,2 млн підвищення становитиме від 200 до 500 грн. 2 млн отримають підвищення 500 - 1000 грн. І ще понад 1,1 млн українців матимуть понад 1000 грн щомісячної доплати.

Окрім цього, уряд пропонує вже з 1 жовтня, а не з 1 грудня, як передбачає бюджетний закон, переглянути мінімальну пенсію – вона зросте до 1 373 грн. У результаті зростання виплат цьогоріч застосовуватиметься для майже 9 млн пенсіонерів.

Також з жовтня цього року уряд пропонує скасувати 15 %-ве зниження пенсій працюючим пенсіонерам.

З 1 січня 2018 року пропонується встановити єдині правила нарахування пенсій. Так, за віком у 60 років на пенсію виходитимуть за наявністю страхового стажу в 25 років. Кожні 12 місяців вимога до розміру страхового стажу буде збільшуватись на 1 рік. І в 2028 році, аби отримати пенсію за віком, необхідно буде мати 35 років страхового стажу. У 63 роки пенсія за віком як для чоловіків, так і для жінок, призначатиметься у разі наявності страхового стажу тривалістю від 15 до 25 років (з 2028 р. - 25-35 років). Особи, в яких на момент призначення пенсії не буде необхідного страхового стажу, зможуть обрати – допрацювати або придбати необхідну кількість років (але не більше ніж п’ять).

Починаючи з 1 січня 2019 року, для осіб, у яких страховий стаж складатиме 15 років, пенсія за віком призначатиметься в 65 років. Особи, в яких відсутній страховий стаж (загальний) тривалістю 15 років, матимуть право на призначення державної соціальної допомоги після досягнення 65 років за сукупним доходом сім’ї.

Крім того, уряд пропонує ліквідувати спецпенсії для депутатів, державних службовців, суддів, прокурорів, службовців органів місцевого самоврядування, науковців. Спеціальні пенсії, які вже призначені, будуть виплачуватися і надалі. Зміни стосуватимуться лише пенсіонерів, які виходитимуть на пенсію після набрання чинності відповідного закону. З 1 січня 2018 року також скасовується право на призначення пенсій за вислугу років для працівників освіти, охорони здоров`я, соціального захисту та інших. Пенсії за вислугу років призначатимуться лише військовослужбовцям.

Крім того, реформа передбачає підвищення захисту працівників шкідливих виробництв.

За діючими правилами, пенсійні виплати для пенсіонерів, які працювали на шкідливих виробництвах, повинні відшкодовувати підприємства. Однак підприємства нерідко уникають таких виплат. У результаті їхня заборгованість перед Пенсійним фондом, який здійснює виплати пенсій колишнім працівникам шкідливих виробництв, вже сягнула 10 млрд грн.

Уряд пропонує змінити чинну систему. По-перше, підприємства замість відшкодування пенсій сплачуватимуть підвищений ЄСВ за своїх працівників, зайнятих на шкідливих виробництвах. Це дозволить запобігати подальшому накопиченню боргів підприємств перед Пенсійним фондом, а також стимулюватиме роботодавців покращувати умови праці для своїх працівників, щоб сплачувати менше ЄСВ. По-друге, додаткові внески ЄСВ з 1 січня 2019 року за працівників, молодших за 35 років, будуть накопичуватися на їх індивідуальних пенсійних рахунках. Це підвищить їх соціальну захищеність і пенсійні гарантії.

Микола Мельник

Автор: Администратор сайта