Змінено правила продажу електроніки та побутової техніки

10.05.2017 13:41 Економіка
Фото із соцмережі Фото із соцмережі
Тепер підприємці, в тому числі і платники єдиного податку, повинні продавати побутові товари тільки через касовий апарат.

Починаючи з 8 травня, підприємці повинні продавати холодильники, кондиціонери, пральні машини, пилососи, принтери, ноутбуки, телефони і навіть колонки, електронні книги, а також зовнішні жорсткі диски з фіскальним чеком. Про це повідомляє сайт Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

Відповідний перелік груп товарів, які підлягають гарантійному ремонту і які надалі повинні продаватися виключно за допомогою реєстратора розрахункових операцій (РРО), визначений постановою Кабміну від 16 березня 2017 року № 231.

У перелік потрапили понад 300 товарів.

В кінці минулого року Верховна Рада прийняла закон, який зобов'язує застосовувати РРО всіх торговців складною технікою, включаючи платників єдиного податку незалежно від обсягів їх річного доходу.

Ця ініціатива викликала невдоволення підприємців, які торгують технікою на ринках і в інтернет-магазинах. Вони побоюються складнощів в адмініструванні РРО та вказують на високу вартість касової техніки.

Законодавство про застосування касових апаратів передбачає жорсткі санкції, пояснює податковий консультант «Київського центру підтримки і розвитку бізнесу» Олександра Томашевська. Зокрема, штрафи за невикористання касового апарата, за невидачу фіскального чека, неправильне його оформлення, недотримання ліміту каси, використання апарата з пошкодженою пломбою, ненадання в податкову пов'язаної з РРО звітності і так далі. І щодо цього, каже Олександра Томашевська, малий бізнес банально може бути не в курсі.

Прихильники даної норми наполягають, що вона допоможе детінізувати сектор, де за даними GfK, рівень тіні доходить до 25 %.

Микола Мельник

Автор: Администратор сайта