Зниження ЄСВ і "білі" зарплати. Аналізує ситуацію Асоціація платників податків

11.02.2015 07:29 Економіка
zarplata.alexyanovsky.com zarplata.alexyanovsky.com
1 січня 2015 року в Україні запрацювала нова податкова реформа. Представники бізнесу вже встигли проаналізувати недоліки.

Також свою думку висловили в Головному управлінні Державної фіскальної служби у Харківській області.

Зокрема піддали критиці в Асоціації платників податків поступки бізнесу щодо зменшення розміру єдиного соціального внеску (ЄСВ). Так, замість 41 % пропонується платити 16,4 %.

Таким чином урядовці планували вивести зарплати з тіні. У той же час знизити ЄСВ можуть лише ті юридичні особи, база нарахування яких у 2,5 рази перевищує середній показник цього внеску в 2014 році, середня зарплата на підприємстві збільшена щонайменше на 30 % порівняно з 2014 роком, а середній платіж одного застрахованого становить 700 грн.

– Для того, щоб платити 700 грн ЄСВ, підприємство повинно мати середню зарплату 4,5 тис. грн, – підрахувала Марина Вишневська. – Дуже сумнівно, що в умовах економічної кризи підприємці почнуть піднімати зарплату на 30 %, у той час як сам Уряд заморозив підвищення всіх соціальних виплат до грудня 2015 року.

Податківці також погоджуються: недоліки в законодавстві є. Тож наразі Державна фіскальна служба України доопрацювала закон і надала до Верховної Ради свої пропозиції щодо внесення змін у вимоги, які даватимуть можливість знизити ЄСВ.

А поки що бізнесмени працюють за новими правилами і, до речі, покарання за їх недотримання теж несуть інші. Згідно з новим законом, як для юридичних, так і для фізичних осіб вводяться штрафи в розмірі від 1 до 30 мінімальних зарплат за допуск до роботи без оформлення трудових угод; оформлення працівників на неповний робочий день, а фактично працюючих повний робочий день; виплату зарплати без нарахування та сплати ЄСВ тощо.

Станіслав Сорока, матеріал з газети "Слобідський край" №15 від 05.02.2015

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта