Гуманітарний конвой з Росії: РНБО дає роз'яснення

12.08.2014 10:17 Суспільство

Червоний Хрест та міжнародні партнери України протягом тижня визначать реальні потреби жителів Східної України і направлять гуманітарний вантаж на Донбас.

Про це на брифінгу повідомив спікер Інформаційного центру РНБО Андрій Лисенко, повідомляє ЛігаБізнесІнформ.

"Уже визначено, що є термін - тиждень, за який експерти Червоного Хреста повинні визначитися з потребами східного регіону, скільки і чого треба туди доставити, і тільки після цієї оцінки буде організовано надання саме гуманітарної допомоги", - сказав він.

За словами Лисенка, маршрут руху такий колони ще не визначений.

"Є також спеціальні вимоги для отримання гуманітарного вантажу. Це повинен бути обов'язково той пункт пропуску, який контролюється українськими прикордонниками. Гуманітарний вантаж повинні супроводжувати представники Червоного Хреста. І по-третє, поки не буде прийнято рішення про кількість, місце призначення та маршрут доставки гуманітарної допомоги, в Україні він не з'явиться", - сказав він.

Непрохана доброчинність
У суботу вранці Україна могла отримати гуманітарну допомогу від Російської Федерації, про яку, однак, не просила. Більше того, в ефірі «Шустер live» уночі з п’ятниці на суботу заступник глави Адміністрації Президента України Валерій Чалий повідомив, що Росія готувала провокацію з непередбачуваними наслідками.
– У бік українського кордону рухався величезний конвой, який супроводжувався військовими та технікою Російської Федерації. Начебто за погодженням з Міжнародним Комітетом Червоного Хреста в Україну мала увійти гуманітарна колона з «миротворцями». Очевидно, для того, щоб спровокувати повномасштабний конфлікт, – зазначив заступник глави АПУ.

Таку ж інформацію оприлюднив і керівник громадської організації «Центр військово-політичних досліджень» Дмитро Тимчук на своїй сторінці у соціальній мережі. За його словами, росіяни заявляли про проведення операції під егідою Червоного Хреста, хоча офіційно Червоний Хрест від цього відхрестився.
Як пояснив Дмитро Тимчук, Росія не має права вводити в Україну своїх миротворців без мандата Ради безпеки ООН та Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ).

А от глави делегації Міжнародного Комітету Червоного Хреста (МКЧХ) в Києві Мішель Массон прокоментував ситуацію так:
«З урахуванням сформованої обстановки, ми вітаємо будь-яку гуманітарну ініціативу, яка може полегшити страждання цивільних осіб. Ми розглядаємо можливість роздачі додаткової гуманітарної допомоги в зонах конфлікту, але для цього потрібні участь, схвалення і підтримка всіх зацікавлених сторін. Будь-які кроки, які зробить МКЧХ, будуть здійснюватися в суворій відповідності з принципами нейтральності, неупередженості та незалежності, які лежать в основі діяльності нашої організації».
Зазначимо також, що на сайті МКЧХ є підтвердження того, що вони отримували пропозицію від РФ, але нема жодного слова про її прийняття.

Як повідомив заступник глави Адміністрації Президента Валерій Чалий, колону з боку РФ вдалось зупинити без жодного пострілу, тільки дипломатичними методами. Президент України терміново провів переговори зі світовими лідерами. За словами Валерія Чалого, Петро Порошенко розмовляв з державним секретарем США Джоном Керрі та керівником Міжнародного Комітету Червоного Хреста Петером Маурером. А за дорученням Президента міністр закордонних справ України Павло Клімкін провів розмову з міністром закордонних справ РФ Сергієм Лавровим, який пообіцяв, що колону буде зупинено.

Наступного дня, тобто 9 серпня, після телефонних переговорів між Петром Порошенком і федеральним канцлером Німеччини Ангелою Меркель, президентом Міжнародного Комітету Червоного Хреста Петером Маурером і віце-президентом США Джозефом Байденом, Україна висловила офіційну позицію, що зовсім не проти гуманітарної допомоги, за умови, що вона буде передаватися через офіційні канали ООН і без російський військ «на додачу».

«Ми готові прийняти гуманітарну допомогу, але якщо ця місія буде міжнародною, без жодного військового супроводу та надійде виключно через пункти пропуску на кордоні, які контролюються українськими прикордонниками, та у супроводі українських військових для забезпечення безпеки місії», – повідомив Президент України на своєму офіційному сайті.

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта