Харків'яни першими у світі об'єднали чорнобильців

06.08.2013 08:04 Суспільство
http://www.geolocation.ws/ http://www.geolocation.ws/
26 квітня 1986 року – цю трагічну дату людство завжди пам’ятатиме.

На Харківщині пам’ятних дат, пов’язаних із катастрофою на Чорнобильській АЕС, цілих дві, адже 6 серпня 1988 року харків’яни першими у світі створили громадську організацію чорнобильців «Союз Чорнобиль України». Цього року вона відзначатиме ювілей – 25.

Дату створення організації, 6 серпня, було обрано на честь пам’яті про атомне бомбардування Хіросіми у 1945 році – першого в історії людства випадку бойового вживання ядерної зброї.

Олег Красовський – один із ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС. Чоловік проводив там рятувальні роботи протягом місяця. Цього вистачило, щоб його здоров’я суттєво погіршилось. Тому він як ніхто розумів необхідність надання допомоги всім, хто рятував світ від радіаційних наслідків, а також потребу у створенні спільної організації.

– У 1988 році окреслилися перші соціальні проблеми, бо саме тоді з’явилися перші інваліди, більшість із них – молодь. Тобто, трудового стажу не було, і пенсія, відповідно, у них була маленькою. Медикаменти та продукти харчування у той час було важко дістати. І тоді ми вирішили, що треба об’єднуватися, – розповідає ліквідатор аварії на ЧАЕС Олег Красовський.

25 років по тому, за чаєм та солодощами, члени організації «Союз Чорнобиль України» згадують ті давні події, розглядають перші посвідчення. За отримання таких документів чверть століття тому потрібно було ще поборотися.

– Відразу в декількох місцях виникла ідея, що треба щось робити, – згадує заступник Харківського міського голови з питань охорони здоров’я та соціального захисту населення Світлана Горбунова-Рубан. – Я тоді чітко розуміла, що створити нову організацію, яку не внесено до номенклатурного списку партії, практично нереально. Я тоді як голова Харківського обласного комітету Товариства Червоного Хреста України запропонувала їм увійти до складу Товариства Червоного Хреста.
6 серпня 1988 року, після серії голодувань і гучних виступів у парку Артема, відбулись установчі збори щодо створення громадської чорнобильської організації, яка спочатку мала назву «Чужої біди не буває», а згодом – «Союз Чорнобиль». У перший день у неї увійшла 321 особа.

Ще одним важливим кроком стало створення експертної комісії. Вона могла довести, що захворювання в молодих людей пов’язане саме з ліквідацією атомної катастрофи.
Першими вимогами новоспеченої організації було створення окремого закону щодо допомоги чорнобильцям і отримання ними пільг. За 25 років існування організації програмні задачі щодо соціального захисту та допомоги чорнобильцям суттєво не змінилися. Дуже важливим для них залишається питання отримання медичної допомоги. Сьогодні Харківський обласний диспансер радіаційного захисту населення є ледь не найголовнішим медичним закладом для чорнобильців. А 25 років томув він вважався елітним обкомівським медичним закладом, який тодішній губернатор Олександр Масельський передав ліквідаторам.

– Рівень харчування та забезпечення ліками в диспансері вже доведено до найвищого в області. Тобто, жоден лікувальний заклад на Харківщині не отримує в розрахунку на одного хворого на харчування та медикаменти стільки, скільки наш диспансер і госпіталь для ветеранів Великої Вітчизняної війни, – розповідає голова Харківської обласної організації Всеукраїнської громадської організації «Союз Чорнобиль України» Анатолій Вінник.

Наразі диспансер – на стадії ремонту, у ньому вже капітально відремонтували покрівлю, надійшло надсучасне рентгенобладнання, створено два стоматологічні кабінети, також чорнобильці безкоштовно проходять обстеження на новому томографі.

Катерина Терещенко, матеріал з газети "Слобідський край" №93 від 06.08.2013

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта