Недоторканність народних депутатів обмежив Конституційний суд

28.08.2012 12:37 Суспільство
Нардепа можна посадити за згодою інших депутатів Нардепа можна посадити за згодою інших депутатів

Суд визнав відповідним вимогам ст. 157 і 158 Конституції проект змін до Основного Закону № 3251 про гарантії недоторканності для окремих посадових осіб.

Законопроект пропонує вилучити із статті 80 Конституції частину першу: "Народним депутатам України гарантується депутатська недоторканність". Частину третю цієї де статті народні депутати хочуть викласти в новій редакції: "Народний депутат України не може бути без згоди Верховної Ради України затриманий чи заарештований до набрання законної сили обвинувальним вироком суду щодо нього", повідомляєть ЛігаНовини.

Крім цього, законопроект пропонує відкоригувати частину 3 статті 105 Конституції України. За чинної редакції Конституції, звання президента зберігається за тим, хто обіймав цю посаду, довічно, - але тільки в тому випадку, якщо він не був усунений з поста президента в порядку імпічменту. Законопроект більшості рекомендує слова "якщо тільки Президент України не був усунений з поста в порядку імпічменту" теж виключити.

З
гідно з документом, у відношенні народних депутатів може бути порушено кримінальну справу, проводиться слідство, але позбавити їх свободи або заарештувати можна тільки після того, як вирок суду вступить в силу.

Джерело: ЛігаНовини
Автор: Администратор сайта