О. Клименку на Гоптівці показали, як запиратимуть вантажівки на GPS-замок (ФОТО)

21.02.2013 14:32 Суспільство
фото Андрія Войніцького фото Андрія Войніцького

Транзитні вантажівки, які курсують через Україну, на Харківській митниці будуть обладнувати електронними замками з GPS навігацією. 

Нову систему презентував в пункті пропуску “Гоптівка” міністр доходів і зборів України Олександр Клименко.


Нововведення допоможе встановити дистанційний контроль за переміщенням товару  на території України без зайвих перевірок.

За інформацією Харківської митниці, електронний замок складається з  GPS-приймача, Sim-карти і акумуляторної батареї. Замок будуть вішати на великі вантажівки з товаром, що транзитом проїжджають територією України.

Співробітник митниці безкоштовно встановить замок на контейнер чи цистерну, в якій безпосередньо перевозиться товар. Один із ключів від замка на всяк випадок буде у водія вантажівки, інші  — у співробітників митниці. Інформація про переміщення вантажівки з товаром або відкриття замку буде передаватися в режимі онлайн до моніторингового центру Міністерства податків і сборів України. Рух товару можна відслідковувати до десяти діб.

У випадку надходження сигналу про відкриття замку або у випадку зникнення сигналу під час руху вантажівки інформація негайно передається на митницю відправлення та митницю, в зоні якої зафіксовано порушення. Після прибуття товару на митницю призначення замок знімається.

Система тестувалася декілька років. Перший замок повісили на початку лютого. Зараз такими замками в Харківській області обладнані чотири вантажівки. Всього в Україні 2,5 тис. таких систем, вони розподілені по митницям.

Систему планують реалізувати в два етапи. На першому етапі замками обладнають до 5 % транзитних вантажівок. Під контроль потраплять вантажівки  з товаром, який можуть незаконно залишити в Україні.

За словами Олександра Клименка, на перший етап впровадження системи, який планується завершити до кінця року, витрачено близько 15 млн державних коштів.

- Це дуже якісний сервіс, який допоможе поставити крапку в такому явищі, як контрабанда, дозволить це зробити, мінімізуючи корупційні ризики і людський фактор, - заявив Олександр Клименко.

Андрій Войніцький

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта