Росія готова до співпраці. Пакет вимог до України оголосили у МЗС РФ

17.03.2014 13:00 Влада

Росія запропонувала сформувати компактну Групу підтримки для України в складі, прийнятному для всіх українських політичних сил.

Про це йдеться в заяві МЗС Росії, опублікованій 17 березня на офіційному сайті відомства.

Цілями Групи підтримки, згідно з пропозицією Росії, має бути заохочення українців до здійснення наступних першочергових дій.

"1. Негайно виконати зобов'язання, що містяться в Угоді про врегулювання ситуації в Україні від 21 лютого 2014 р., з вилучення нелегальної зброї, звільнення незаконно зайнятих будівель, вулиць і площ, а також з організації об'єктивного розслідування актів насильства в грудні 2013 р. - лютому 2014 р.

2. Без зволікання скликати за рішенням Верховної Ради України конституційні збори з рівним представництвом усіх українських регіонів для підготовки нової федеративної конституції , відповідно до якої:
- Будуть закріплені принципи верховенства закону, захисту прав людини і всіх національних меншин, свободи слова та діяльності політичних партій та засобів масової інформації, а також інші принципи, що забезпечують політичний лад України в якості демократичної федеративної держави, що володіє суверенітетом і нейтральним військово-політичним статусом;
- Російській мові поряд з українською буде надано статус другої державної мови, а решті мов - статус відповідно до Європейської конвенції про регіональні мови і мови меншин;
- Регіони будуть самостійно прямим голосуванням обирати органи своєї законодавчої і виконавчої влади і мати широкі повноваження, що відображають культурно-історичну специфіку кожного з них, в питаннях економіки і фінансів, соціальної сфери, мови, освіти, зовнішніх міжрегіональних зв'язків, при забезпеченні захисту прав національних меншин, що проживають в кожному суб'єкті федерації;
- Буде заборонено і каратися втручання у справи церкви і в міжконфесійні відносини.

Рішення про затвердження проекту нової конституції приймається конституційними зборами на основі згоди всіх учасників.

Проект конституції виноситься на всенародний референдум.

3 . Відразу після схвалення нової конституції має бути призначено проведення при широкому і об'єктивному міжнародному спостереженні загальнонаціональних виборів вищих органів державної влади України з одночасним проведенням виборів органів законодавчої і виконавчої влади в кожному суб'єкті федерації.

4. Визнається і поважається право Криму визначити свою долю відповідно до результатів вільного волевиявлення його населення у ході проведеного 16 березня 2014 року референдуму.

5. Встановлений на основі сукупності викладених вище цілей і принципів державний лад України, її суверенітет, територіальна цілісність і нейтральний військово-політичний статус гарантуються Росією, Євросоюзом і США із закріпленням резолюцією Ради Безпеки ООН", - сказано в заяві.

Джерело: Обозреватель
Автор: Администратор сайта