Три роки В. Януковича у владі: про пенсії, дитячу смертність і дитсадки

01.03.2013 13:17 Влада
http://www.russian.rfi.fr http://www.russian.rfi.fr
На підсумкові прес-конференції В. Янукович розповів про результати впровадження соціальних ініціатив.

- Незважаючи на чергове загострення світової кризи, ми знайшли можливість реалізувати низку важливих соціальних ініціатив, - сказав Віктор Янукович. – Наші зусилля були націлені на реформування системи соціального захисту. Передусім це стосується  допомоги найменш захищеним верствам населення. Завдяки цьому протягом останніх років постійно зростає частка дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які виховуються у прийомних сім’ях. Торік цей показник збільшився до 78 %.

Завдяки впровадженню соціальних ініціатив Президента більше ніж у два рази збільшилася допомога при народженні дитини. Так, сьогодні держава гарантує виплату майже у 29 тис. грн при народженні першої дитини, 52 тис. грн – другої і понад 115 тис. грн – третьої і кожної наступної.

- Певні кроки вдалося зробити і у покращенні пенсійного забезпечення. У результаті осучаснення і підвищення пенсії утричі зменшилася у порівнянні з 2010 роком кількість пенсіонері, які отримують пенсію, нижчу за 1000 грн. Безумовно, наша мета, щоб таких пенсій взагалі не було, але ми це зробимо згодом, - пообіцяв Президент. – Був проведений перерахунок пенсій майже для тринадцяти мільйонів пенсіонерів у середньому на 143 грн. Тобто для 93 % пенсіонерів. Загалом, з 2010 року середній рівень пенсії збільшився на 42 % і сьогодні сягає 1471 грн.

Віктор Янукович зупинився і на позитивних зрушеннях у системі охорони здоров’я. Протягом останніх років в Україні з’явилося вісім сучасних перинатальних центрів європейського рівня, у яких народилося понад 20 тис. немовлят. Ця розбудова продовжується, і невдовзі такі медичні установи з’являться у кожному регіоні.

- У 2012 році в Україні зареєстрований найнижчий за роки незалежності рівень смертності серед немовлят: вісім з половиною на тисячу народжених. Рівень материнської смертності – тринадцять на сто тисяч. І ця динаміка, на щастя, покращується, - зазначив гарант Конституції.

Вкотре Віктор Федорович наголосив на важливості створення єдиних умов для медичного обслуговування мешканців міст і сільської місцевості. Торік в Україні з’явилася рекордна кількість закладів первинної медичної допомоги - 271 центр.

- У пілотних регіонах ми домоглися істотного підвищення рівня заробітної плати лікарів первинної ланки. Торік вона зросла більше, ніж у два рази й становить 4 тис. 165 грн, - сказав Президент. - Ми продовжуємо роботу у напрямку медичної реформи, хоча сьогодні з цього приводу й є багато нарікань.

Зупинився Віктор Федорович й на сфері освіти. За його словами, зараз по всій країні відновлюються дитсадки, для шкіл закупаються нові автобуси. Лише минулого року автопарк поповнився на 900 машин.

- Це більше, ніж за три попередні роки разом узяті, - зазначив Президент.

Ірина Гудзь

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта