Угода про зону вільної торгівлі набула чинності

20.09.2012 06:00 Влада
http://finance.obozrevatel.com http://finance.obozrevatel.com
Угода про зону вільної торгівлі в рамках Співдружності Незалежних Держав для України, Росії та Білорусі набула чинності.

Угодою визначається, що сторони не застосовують у відношенні один одного митні збори та інші їм еквівалентні платежі за винятком перелічених у додатках до угоди вилучень, повідомляє ZN.UA.

До складу вилучень включені мита на поставку цукру в Росію, Білорусь, Казахстан і Молдову: для країн Митного союзу вона становитиме 340 доларів / тонна (без терміну обмеження), для Молдови - 75% від митної вартості до 2015 року.

Також в список вилучень включена мито в розмірі 50% від митної вартості на поставки в Україну цукру з Митного союзу і Молдови.

Росія зберегла експортне мито на природний газ у 30%, але із застереженням, що для України діятиме спеціальна формула.

Україна зберігає для себе експортні мита на феросплави, металобрухт і насіння соняшника в розмірі, закріпленому в домовленостях із Всесвітньою торговою організацією.

Крім того, угода передбачає свободу транзиту, але із застереженням, що під дію регулюють транзит положень не підпадає транзит трубопровідним транспортом.

Сторони зобов'язалися протягом 6 місяців після набуття чинності даної угоди почати переговори з підготовки окремої угоди про транзит трубопровідним транспортом.

Угода надає сторонам можливість вводити антидемпінгові та захисні мита, але регулює процедуру консультацій, необхідних для цього.

Спірні питання між сторонами виносяться на розгляд або Економічного суду СНД (знаходиться в Мінську, Білорусь), або спеціально створеної комісії експертів.

Джерело: ZN.UA
Автор: Администратор сайта