Укрзалізниця заборонила возити дітей без оригіналу документів

19.07.2012 10:32 Суспільство

Відправляючись потягом у відпустку з дитиною віком до 14 років, необхідно мати при собі оригінал документів.

Зі звичайною ксерокопією, не завіреною нотаріально, батьки ризикують відкласти поїздку чи взагалі провести час вдома.  
                             
Без документів – квиток як для дорослого  
       
У розпал курортного сезону до редакції «СК» почали надходити дзвінки від обурених харків’ян. Батьки, що відправляються у відпустку з малолітніми  дітьми, які не досягли 14 років, не можуть сісти у потяг без свідоцтва про народження доньки чи сина.

«Замість довгоочікуваного  моря довелося повернутися у душну квартиру. Провідник не пустив мене у вагон з чотирирічною донькою, бо я не мала при собі оригіналу свідоцтва про її народження. Причому показувати  паспорт, який би підтвердив, що я збираюся брати у відпустку свою дитину, ніхто не вимагав»,  – розповіла «СК» читачка Олена.
 
Як повідомили у прес-службі Укрзалізниці, лише пред’явлення оригіналу документів дає право на пільговий проїзд. Оригіналом можна вважати свідоцтво про народження дитини та паспорт батьків, де є запис про дитину. Підійде й завірена нотаріально копія, проте така послуга коштує близько 200 гривень, що навряд здешевить поїздку. Якщо людина прибуває на вокзал без необхідного документу, аби все ж таки здійснити бажану подорож, вона мусить піти до каси і заплатити повну ціну за дитячий білет. Тож, приїхавши на вокзал за 10 хвилин до відправлення,  маєте поквапитися, аби встигнути придбати цей квиток.

Також у прес-службі кажуть, що батьків намагаються попередити і навіть нагадати про документи. Оголошення розклеєні біля всіх залізничних кас. Друкують нагадування і на квитках.

 Скільки платити за дітей від 6 років?

Право на безкоштовний проїзд мають діти віком до 6 років, що не займають окремого  місця. Якщо батьки беруть із собою не одну дитину дошкільного віку, а також доньку чи сина віком від 6 до 14 років, за кожного необхідно заплатити суму дитячого проїзного документа, що становить 75 % від ціни дорослого квитка.

Інна Пирлик, матеріал з газети "Слобідський край" №86 від 19.07.2012

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта