Єдина в Україні лабораторія сертифікації товарів "під Європу" запрацює у Харкові

08.11.2013 11:36 Суспільство
http://novosti.sevua.com/ http://novosti.sevua.com/
Харківська лабораторія контролю безпеки хімічної продукції, яка функціонує на базі НТК «Інститут монокристалів» НАН України, пройде міжнародну акредитацію уже у грудні.

Тут проводитимуть хімічний аналіз продукції згідно з вимогами регламенту REACh (європейський стандарт оцінки та обмеження хімічних речовин у продуктах).

Про це повідомив Голова Державного агентства з питань науки, інновацій та інформатизації Володимир Семиноженко.

Він наголосив, що харківська лабораторія є єдиною лабораторією в Україні, яка відповідає всім вимогам для проведення таких аналізів.

- Це унікальна і єдина на території нашої держави сертифікована лабораторія з аналізу якості матеріалів на відповідність європейським стандартам. Фактично ми створили в Україні власну інфраструктуру, яка дозволяє і імпортерам, і експортерам працювати в нормальному середовищі, - зазначив Голова Держінформнауки.

Сертифікації підлягатимуть меблі, побутову техніку, миючі засоби, фарби, одяг, іграшки тощо. Без виконання цієї умови наші компанії не матимуть виходу на світові ринки, а це серйозні збитки для компаній.

Більше того, сьогодні не тільки Європа, але й Росія та Китай вводять обмеження на ввіз несертифікованих товарів, тому якщо українські виробники не матимуть так званих паспортів якості, то і ці ринки незабаром для них можуть закритися.

Раніше для оформлення «паспортів безпеки» на продукцію українським виробникам потрібно було звертатися до європейських і навіть китайських лабораторій і платити чималі гроші. Тепер такі послуги для українських компаній стануть доступнішими.

- Але українські виробники не повинні чекати грудня, щоб сертифікувати свої товари у відповідності до євростандартів. Цю роботу слід провести заздалегідь, - вважає В.Семиноженко.

За його словами, Харківська лабораторія обладнана передовим обладнанням і може за лічені хвилини проаналізувати десятки різних сполук, тому здатна впоратися з тими викликами, які зараз стоять перед вітчизняними товаровиробниками. В «Інституті монокристалів» і, відповідно, в лабораторії працює потужна команда науковців-аналітиків. По суті, застосування на практиці євростандартів REACh і RoHS означає науковий супровід промислового виробництва в країні.

Задля створення цієї лабораторії була розроблена спеціальна програма Державний агентством з питань науки, інновацій та інформатизації. Створення лабораторії коштувало близько 8 млн. грн.: майже 2 млн. грн. – бюджетні кошти, решту - зароблені «Інститутом монокристалів».

Автор: Администратор сайта