Закон про мови прийняла Верховна Рада

03.07.2012 16:43 Влада
"За" проголосували 248 депутати з мінімально необхідних 226.

У другому читанні і в цілому як закон прийнято законопроект № 9073 "Про засади державної мовної політики", повідомляє РБК-Україна.

Відразу після початку вечірнього пленарного засідання народний депутат України Олександр Єфремов звернувся до віце-спікера Адама Мартинюка з вимогою поставити на голосування в другому читанні "мовний законопроект".

Незважаючи на спроби опозиції відсторонити Мартинюка від мікрофона, після того як депутати 248 голосами підтримали повторно поставлений на голосування закон, Мартинюк оголосив про прийняте рішення і закрив вечірнє засідання до 10 ранку 4 липня.

Законопроектом збережений конституційний державний статус української мови. Пунктом 1 статті 6 проекту встановлено, що державною мовою України є українська мова. При цьому, на території Україні гарантується вільне використання регіональних мов, до яких віднесено російську, білоруську, болгарську, вірменську, гагаузьку, ідиш, кримськотатарська, молдавська, німецька, новогрецька, польська, ромська, румунська, словацька, угорська, русинська, караїмська та кримчацька . Дія цього положення поширюється на ті мови, які є рідними для не менш 10% громадян, що населяють певну територію за даними перепису. За рішенням місцевої ради або за результатами збору підписів в окремих випадках, з урахуванням конкретної ситуації такі заходи можуть застосовуватися до мови, регіональна мовна група якого становить менше 10 відсотків населення відповідної (ст.7)

Джерело: РБК-Україна
Автор: Администратор сайта