Зміни до земельного законодавства запропонує Кабміну Асоціація органів місцевого самоврядування

02.07.2012 12:06 Агропром
Як правильно зібрати всі місцеві податки, провести сплату на землю, уникнути порушень бюджетного законодавства?

Відповіді на ці запитання бухгалтери місцевих рад отримали минулого тижня на навчально-практичному семінарі, який було організовано Асоціацією органів місцевого самоврядування Харківської області.

У семінарі взяли участь перший віце-президент – виконавчий директор Асоціації Микола Тітов, віце-президент Асоціації, голова комісії з питань бюджету Харківської обласної ради Людмила Немикіна, фахівці з Державної податкової служби, Держфінінспекції, Харківської облдержадміністрації, Державного казначейської служби.

На семінарі податківці зазначили, що в цьому році було досягнуто значних результатів у роботі щодо декларування доходів громадян. Сума податку на доходи фізичних осіб за результатами декларування склала 31,5 млн грн, що на 9,3 млн грн більше у порівнянні з минулим роком,  уже сьогодні до бюджета надійшло 20,4 млн грн.

Разом з тим спеціалісти податкової повідомили, що за статистикою станом на 1 червня заборгованість по економічно-активним підприємствам склала понад 80 млн грн, у результаті чого місцеві бюджети недоотримала більш ніж 12 млн грн податку на доходи фізичних осіб.

Є чимало проблем у стяганні плати за землю. Одна з них – не проведена в сільських радах області грошова оцінка землі. Найбільш низько оцінено землі в Харківському, Ізюмському та Сахновщинському районах. Хоча ситуація зі сплатою земельних податків зараз краща, ніж у минулому році. У цьому році бюджетні надходження від плати за землю збільшилися приблизно на 20 %. У середньому до бюджетів усіх рівнів надходить 42–43 млн грн. Ще одним проблемним питанням є довготривалість процедури оформлення договорів оренди на землю. Під час семінару віце-президент Асоціації Людмила Немикіна зазначила, що для того, щоб місцеві бюджети не втрачали кошти за оренду землі, Асоціація спільно з фінансовим управлінням облдержадміністрації готує відповідні пропозиції щодо змін у земельне та податкове законодавство.

Юрій Борщ, матеріал з газети "Слобідський край" №77 від 30.06.2012

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта